Simptomi stresa, znakovi i uzroci

Stres je odgovor tijela na neku prijetnju ili zahtjev. Kada osjetite opasnost, odbrambeni sistem vašeg tijela stvara brzi automatski proces poznat kao “borba ili let”, odnosno “odgovor na stres”. Kada naše tijelo radi normalno, pomaže nam da ostanemo fokusirani, energični i spremni. U opasnim situacijama, stres nam može spasiti život zbog viška snage za odbranu našeg tijela.

Stres također pomaže u novim izazovima. Drži nas budnim tokom prezentacije na poslu, izoštrava koncentraciju, te pomaže tokom učenja za neki ispit. Do određene tačke on prestaje biti koristan i može uzrokovati veliku štetu na zdravlje, raspoloženje, produktivnost, veze i kvalitetu života.

Fight-or-flight (bori se ili leti) je odgovor nervnog sistema na osjećaj zabrinutosti ispuštajući hormone stresa, uključujući adrenalin i kortizol koji prolaze kroz tijelo zbog uzbune. Srce kuca brže, mišići se grče, krvni pritisak se diže, dah je kraći, te se osjetila izoštre. Ove fizičke promjene povećavaju snagu i staminu, ubrzavaju reakciju i poboljšavaju fokus. To nas priprema za borbu ili sklanjanje od opasnosti.

Efekti hroničnog stresa

Nervni sistem nije toliko dobar pri razlikovanju između emotivnih i fizičkih prijetnji. Ako ste pod velikim stresom ili rokom na poslu, tijelo može reagovati jako kao da se susrećete sa situacijom opasnom po život.

Zdravstveni problemi koji mogu biti uzrokovani stresom su : depresija, anksioznost, problemi sa snom, autoimune bolesti, probavne smetnje, ekcemi, srčane bolesti, problemi s težinom, reproduktivna stanja i problemi memorije i razmišljanja. Najopasnija stvar oko stresa je da postane navika i da ne primjećujete koliko utiče na tijelo. Veoma je bitno da ste svjesni znakova i simptoma preopterećenja stresom.

Dijele se na četiri oblika: kognitivni, emotivni, fizički i simptomi ponašanja.

Kognitivni simptomi se oslanjaju na probleme sa memorijom, nedostatkom koncentracije, negativnim mislima, stalnom brigom i lošim odlukama.

Emotivni simptomi uključuju depresiju, neraspoloženje, usamljenost, izolaciju, te ostale mentalne i emotivne zdravstvene probleme.

Fizički simptomi se prikazuju u vidu svrbeža i boli, dijareje ili konstipacije, vrtoglavice, boli u grudnom košu, česte prehlade i gripe.

Simptomi ponašanja ispoljavaju pretjerano spavanje, konzumiranje hrane u većoj ili manjoj količini, korištenje alkohola, cigareta ili droge za opuštanje.

Uzroci stresa

Situacije i pritisak koji uzrokuje stres su poznati kao stresori. Mogu se pojavljivati zbog spoljnih ali i unutrašnjih faktora. Šta uzrokuje stres zavisi od naše percepcije. Dok je neko prestrašen od javnog komuniciranja sa većom grupom ljudi, neke osobe vole biti u središtu pažnje.

Neki od najčešćih oblika eksternih uzroka stresa su velike životne promjene, posao ili škola, finansijski problemi, djeca i porodica te problemi u vezi.

Pod internim uzrocima stresa uključujemo pesimizam, nesposobnost prihvaćanja problema, pravilno razmišljanje i negativno razmišljanje o sebi.

Upravljati ovim uzrocima je veoma teško ali nije nemoguće. Kroz povezivanje sa bližnjima, prihvatanjem sebe i učenjem kako da se opustite, korak po korak, možete uspjeti. Ne možete ga u potpunosti eliminisati, ali se možete potruditi da prihvatite ono što vam život i problemi donose. Kako stres utiče na vas je isključivo do vas i vaše percepcije tog problema.

Facebook komentari