Simptomi trovanja teškim metalima

Teški metali su elementi koji se prirodno nalaze u zemlji. Koriste se u mnogim granama kao što su poljoprivreda, medicina i industrija. Ljudsko tijelo prirodno sadrži neke od njih. Naprimjer, cink, željezo i bakar potrebni su za normalnu funkciju tijela, sve dok nisu prisutni u toksičnim količinama. Trovanje teškim metalima događa se kad tkivo tijela upija prevelike količine određenog metala.

Najčešći metali koje ljudsko tijelo može apsorbovati u toksičnim količinama su živa, olovo, kadmij i arsen. Čovjek može biti izložen visokim koncentracijama ovih metala kao posljedica zagađenja hrane, zraka ili vode.

Simptomi trovanja teškim metalima zavise od vrste metala. Uobičajeni simptomi nekoliko vrsta trovanja teškim metalima uključuju dijareju, mučninu, bol u abdomenu, povraćanje, nedostatak daha i generalno osjećaj slabosti. Trudnice, kao posljedicu trovanja teškim metalima, mogu imati spontani pobačaj ili prijevremeni porođaj.

Određene vrste trovanja teškim metalima mogu uzrokovati dodatne simptome.

Simptomi trovanja živom – Nedostatak koordinacije, slabost mišića, poteškoće sluha i govora, oštećenje živaca u rukama i licu, promjene vida i problemi sa hodanjem.

Simptomi trovanja olovom – Konstipacija, agresivno ponašanje, problemi sa spavanjem, razdražljivost, visoki krvni pritisak, gubitak apetita, anemija, glavobolja, umor, gubitak pamćenja i gubitak razvojnih vještina kod djece.

Simptomi trovanja arsenom – Mučnina, povraćanje, dijareja, mrlje na koži, kao što su bradavice ili lezije, neobičan srčani ritam i mišićni grčevi.

Facebook komentari