Simptomi upale srednjeg uha

Bol predstavlja glavni simptom upale uha, a ovisno o kojoj vrsti upale je riječ, pridružuju se i ostali prateći simptomi. 

Ako je riječ o akutnoj upali srednjeg uha, javlja se začepljenost Eustahijeve tube, osjećaj punoće u uhu te nagluhost ako se bolest nastavi razvijati. Tjelesna temperatura može biti povišena u sklopu nekog drugog osnovnog oboljenja koje je dovelo do upale srednjeg uha. Dijagnoza se postavlja otoskopski (otoskop je medicinska sprava koja se koristi za pregled unutrašnjosti uha), gdje se vidi hiperemija (crvenilo) bubne opne. U svakoj fazi akutne upale srednjeg uha simptomi se mogu povući, ali i prijeći u gnojnu upalu srednjeg uha.

Kod gnojne upale srednjeg uha, glavni uzrok predstavljaju bakterije koje se nasele u prostoru srednjeg uha kao posljedica sekundarne bakterijske infekcije. Bolesnik se žali na nagluhost i zujanje u uhu. Kako bolest odmiče, tako simptomi postaju sve izraženiji i javlja se intenzivan i probadajući bol. 

Bol je posljedica nakupljanja gnojnog sadržaja u bubnjištu (središnji dio srednjeg uha) i nemogućnosti njegove eliminacije. Bolovi prestaju kad dođe do pucanja bubnjića, odnosno kad se pojavi sukrvav gnojni iscjedak iz uha. U tom trenutku, dolazi do izražaja nagluhost koja iščezava sa izliječenjem. Temperatura se kod djece javlja nešto češće jer dječiji organizam reaguje burnije u odnosu na odrasli. Dijagnoza ovog stadija se postavlja na osnovu otoskopskog pregleda gdje se uoči crvenilo bubne opne koje se, u zavisnosti od faze bolesti, širi i na susjedne dijelove kanala, kao i sekret koji izlazi kroz spoljašnji slušni kanal/zvukovod. U toku liječenja, promjene se povlače obrnuto od redoslijeda kojim su nastale.

U svim ovim fazama, klinička slika kod djece je mnogo dramatičnija jer infekcija ugrožava osnovne fiziološke funkcije djeteta. Javljaju se proliv i povraćanje, dehidracija, kao i nezainteresiranost djeteta za okolinu. Veoma je bitno odmah reagirati kod novorođenčadi i dojenčadi, naročito ako se javi visoka tjelesna temperatura, grčevi i gubitak svijesti.

Ako se adekvatno liječe, akutne upale srednjeg uha obično prolaze bez posljedica, a njihovo dugo trajanje dovodi do nastanka hronične upale srednjeg uha. Za razvoj hronične upale srednjeg uha najčešće su odgovorni sljedeći faktori: neracionalna upotreba antibiotika, neadekvatno ili nedovoljno liječenje akutne upale srednjeg uha, postojanje druge osnovne bolesti, oboljenja nosa, oslabljen imunološki odgovor organizma itd.

Facebook komentari