Slatkiši i grickalice u zdravoj dijeti

Kada je u pitanju zdrava ishrana, većina osoba razmišlja o tome gdje slatkiši pripadaju, posebno gojazne osobe koje su na dijeti. Dezert, čips, brza hrana i većina slatkiša su obično prve stvari koje se izbacuju kada želite da smanjite kalorije. Iako se čini kao ispravan izbor, slatkiši i dalje mogu biti dio balansirane ishrane sve dok obraćate pažnju na veličinu porcije i izaberete zdravije alternative.

Ako kontrolišete kvantitet, možete se zadovoljiti sa jednim slatkišem dnevno. Svako treba sebi dozvoliti dnevni slatkiš jer nema razloga zašto bi grickalica od 100 ili 200 kalorija predstavljala problem u zdravoj ishrani.

Nemojte samo brojati kalorije. Umjesto toga, pobrinite se da je svaka kalorija bitna jer slatkiši i grickalice znaju biti visoko nutritivni. Djeca uzimaju oko 25 posto kalorija iz grickalica.

Izaberite dezerte koji imaju od 100 do 200 kalorija i sadrže nutritivne koristi (tamna čokolada, orasi, sušeno voće). Voće je generalno slatko, pa se pobrinite da vam ono bude najbolji izbor za dezert. Dopušta nam da povećamo veličinu porcije i nutritivne kvalitete ovog obroka.

Raznovrsnost može predstavljati problem. Kada je u pitanju kontrola kalorija, manje je bolje. Što je veća raznovrsnost hrane, više ćete htjeti jesti.

Facebook komentari