Smijete li trenirati ako imate temperaturu

Kod povišene tjelesne temperature tjelo se nikako ne smije dodatno zagrijavati zbog mogućih loših posljedica na organizam.

Nikako ne smijete vježbati sa temperaturom, jer će takav trening negativno uticati na vašu formu i, što je još važnije, na vaše zdravlje. Imunitet je oslabljen 20 sati nakon jakog treninga čime će bakterijsko ili virusno oboljenje, koje je uzrok temperature,  napredovati više nego što bi to bilo u slučaju da ste se odmarali. Takođe, tijelo kod oporavka od infekcije treba nužno potrebne nutrijente koje trošite pri treniranju.

Nemojte biti zabrinuti da će vam forma oslabiti, to se događa kada mirujete duže od 10 dana, a treniranje sa temperaturom vas može spriječiti u treningu i dvije sedmice.

Treningu se možete vratiti nakon što se cijeli dan osjećate dobro. Ovdje je bitno naglasiti još jednu stvar. Nemojte odmah pokušavati da nadoknadite sve što ste propustili, jer je vaš imunitet još uvijek slab, nakon 2-3 treninga nižeg intenziteta možete početi sa normalnim treningom.

Facebook komentari