Snovi kao pokazatelj emotivnog stanja čovjeka

I dalje nije tačno poznato zašto sanjamo, iako postoji mnogo teorija. Snovi su uzorci senzornih informacija koji se pojavljuju kada je mozak u odmarajućoj fazi (spavanje). Generalno se pretpostavlja da se snovi pojavljuju samo tokom ubrzanog pokreta oka (REM san) – ovo se dešava kada se čini da je mozak u aktivnom stanju, međutim pojedinac spava i u stanju je paralize. Kod nekih studija je dokazano i da se to može dešavati i izvan REM-a.

Istraživanja su pokazala i da snovi povezani sa REM-om su skloni šarenijim i širokim područjima, dok su snovi izvan REM-a konkretniji i obično karakterizovani u crnoj i bijeloj boji. Tokom sanjanja, emotivni centar mozga je visoko aktivan, dok je logički i racionalni centar usporen. Ovo pomaže pri objašnjavanju zašto su snovi emotivni i neobični.

Svrha sna je naučiti, na siguran način, kako se nositi sa izazovnim i stresnim situacijama. U vremenu kada smo pod stresom ili anksiozni, ili sanjamo više ili se sjećamo češće snova, kao način suočavanja sa izazvanim okolnostima i novim informacijama.

Iako ne postoje dokazi da sanjamo više kada smo pod stresom, istraživanja pokazuju da ćemo se više sjećati sna kada spavamo slabije i znamo se buditi usred noći češće.

Snovi osoba sa insomnijom sadrže više negativnih emocija, te se fokusiraju na trenutne stresne situacije, anksioznost i mogu ostaviti pojedinca sa negativnim raspoloženjem slijedeći dan.

Naša čula su slaba tokom sna, ali jake informacije senzora, kao što je alarm, se mogu registrovati, i u nekim slučajevima, ubaciti u sami san, Pored toga, znamo i da smo tokom stresnih situacija neprijateljski nastrojeni prema „prijetnji“, što se može očitovati kroz san sa unutrašnjim i vanjskim signalima, kao način da se suočimo s njima. Najlakši način za bolje snove je, po preporukama ranih studija i istraživanja, kontrolisanje stresa.

Facebook komentari