Spolno prenosive bolesti – simptomi i načini zaraze

Kada je riječ o spolno prenosivim bolestima, vrlo je važno znati kako ih spriječiti, a ukoliko ipak dođe do zaraze, treba znati uočiti simptome.

Spolni put ili kontakt sa zaraženom osobom jeste primarni način prenosa spolno prenosivih bolesti. Treba u tom smislu znati da prenos spolnim putem podrazumijeva vaginalni, analni i oralni kontakt, bez izuzetka. 

No, ono što je možda manje poznato ili o čemu se rjeđe govori, jeste da se neke spolno prenosive bolesti mogu prenijeti i takozvanim nespolnim putem, poput transfuzije krvi ili s majke na dijete. Iako primarno zahvataju spolne organe, spolno prenosive bolesti mogu u teškim slučajevima zahvatiti i druge organe (odbrambeni sistem, jetru, mozak). 

Ako govorimo o spolnim načinima prenosa, u najrizičniju grupu spadaju mladi koji rano stupaju u seksualne odnose, uglavnom nedovoljno informirani te skloni čestim promjenama partnera, bez upotrebe adekvatne zaštite. 

SIMPTOMI

Otežavajuća je okolnost to što spolno prenosive bolesti često ne daju nikakve simptome ili su oni vrlo oskudni pa ih je teško prepoznati, posebno kod muškaraca.

Kad se ipak jave, simptomi su sljedeći: 

ŽENE: otežano mokrenje, vrlo često i bolno, svrbež i peckanje vanjskog dijela spolovila, povećani iscjedak promijenjenog izgleda i mirisa te iznenadno krvarenje.

MUŠKARCI: otežano i bolno mokrenje, gnojni iscjedak iz mokraćne cijevi, crvenilo, bol i svrbež vrha spolovila, često praćeno neugodnim mirisom i bjelkastim naslagama.

Sve ove simptome treba ozbiljno shvatiti i, u slučaju prepoznavanja bilo kojeg od njih, javiti se ljekaru.

Facebook komentari