Sprejevi kod liječenja alergijskog rinitisa

Autor: Dr sci. med. Almedina Ramaš, specijalista otorinolaringologije

Rinitis je stanje upale sluznice nosa. Ukoliko je rinitis uzrokovan alergenom radi se o alergijskom rinitisu. Osoba sa alergijskim rinitisom ima simpotome kao što su curenje nosa (bistri sekret), kihanje, zapušenost nosa, svrab i ponekada suzenje i peckanje očiju. 

Liječenje rinitisa

Liječenje alergijskog rinitisa se sporovodi sprejevima za nos, a u težim slučajevima i antihistaminicima u obliku sirupa (kod djece) ili tableta (kod odraslih). Vrlo je važno da se prvo bolesnik obrati ljekaru, radi pregleda i određivanja terapije. U liječenju alergijskog rinitisa najčešće se koriste slijedeći lijekovi u obliku spreja:

– dekongestivi

– slane otopine i

– kortikosteroidi/antihistaminici

Dekongestivi su sprejevi koji olakšavaju zapušenost nosa i smanjuju ili zaustavljaju curenje nosa. Važno je slušati upute ljekara, jer je njihova upotreba ograničena, najčešće na 5 do 7 dana. Ukoliko se koriste duže ili previše često mogu izazvati oštećenja sluznice nosa i pogoršanja tegoba. Dekongestivi postoje i u obliku kapi koje se koriste u ležećem položaju, ali danas je češća upotreba sprejeva, koji se koriste i u sjedećem i u stojećem položaju, što olakšava njihovu upotrebu. Postoje sprejevi za odrasle, kao što je RINOBACT® i sprejevi za djecu, kao što je RINOBACT® P. Slane otopine dolaze u obliku sprejeva i njihova upotreba nije ograničena, mogu se mnogo duže koristiti za razliku od dekongestiva. Takav sprej je Lynase®, koji sadži i prirodni enzim lizozim, koji je vrlo važan za obnavljanje sluznice nosa.

Razlike kod djece i odraslih

Kortikosteroidi sa ili bez antihistaminika dolaze također u obliku sprejeva. Upotreba je različita kod djece i odraslih. Mnogi se ne mogu upotrebljavati kod djece mlađe od šest, a neki od 12 godina i doze su uvijek manje nego za odrasle. Prije upotrebe svakog spreja ono je što je važno je dobro očistiti (ispuhati i obrisati) nos. Većinu sprejeva prije upotrebe treba protresti. Sprej se prvo stavlja u jednu nosnicu, a suprotna se zapuši, završni dio pumpice za raspršivanje uvede se u nosnicu i istisne propisani sadržaj. Nakon udisanja/ušmrkavanja spreja postupak se ponovi na drugoj strani. Za razliku od kapi glava ne treba biti zabačena, nego blago nagnuta ka naprijed. Još jednom prije same uputrebe potrebno je konsultovati ljekara i pratiti njegove upute!

Facebook komentari