Šta će se desiti ako ne jedete meso godinu dana

Sve je više polemika o tome treba li i u kojoj mjeri meso uvrstiti u dnevni jelovnik, a istraživanja su pokazala šta se događa ukoliko se potpuno lišimo ove namirnice.

Smršat ćete

Prosječna osoba može da izgubi oko pet kilograma ukoliko se odrekne mesa, tvrde naučnici Medicinskog fakulteta u Washingtonu, koji su proučili 15 studija širom Europe i Amerike i zaključili da vam ishrana zasnovana na povrću može pomoći da izgubite kilograme ne brojeći kalorije i ne vježbajući. Drugo istraživanje dokazalo je da vegetarijanci imaju niži tjelesni indeks.

Manji rizik od oboljenja srca

Ako prestanete jesti meso, možete sniziti holesterol i pritisak, tvrde naučnici.

Manji rizik od dijabetesa

Jedno istraživanje otkrilo je kako su ljudi koji su sedmično jeli meso imali 29 posto veći rizik od dobijanja dijabetesa nego vegetarijanci. Oni koji su uz to konzumirali mesne prerađevine, imali su 38 procenata veće šanse da dobiju dijabetes.

Manji rizik od raka

Svjetska zdravstvena organizacija klasifikovala je mesne prerađevine kao kancerogene, što znači da industrijski prerađeno meso i salame spadaju u istu kategoriju kao i cigarete i gama zračenje.

Promjene u crijevima

Studija provedena na Gradskom univerzitetu u New Yorku dokazala je kako vegani imaju više dobrih bakterija u crijevima nego oni koji jedu meso.

Facebook komentari