Šta će se desiti s organizmom ako prestanemo jesti meso?

Da li izbacivanje mesa iz ishrane uopšte utiče na gubitak kilaže?

Odgovor na to pitanje je potražio Neal Bernard, profesor medicine na Univerzitetu George Washington.

Barnard je analizirao klinička istraživanja uticaja vegetarijanske ishrane na mršavljenje i rezimirao ih u zaključak: Osim što sprečava mnoge bolesti, prelazak na vegetarijansku ishranu za posljedicu će imati gubitak najmanje četiri kilograma tjelesne težine.

MOŽETE DA SE ZAŠTITITE OD SRČANIH OBOLJENJA

Nekoliko velikih studija u kojima je učestvovalo više od 76.000 muškaraca i žena pokazalo je da je kod vegetarijanaca 24 posto manji rizik od koronarne bolesti srca, uzrokovane suženjem ili potpunim zatvaranjem koronarnih arterija u odnosu na “mesojede”.

MOŽETE DA IZGUBITE ČULO UKUSA

Istraživanje sprovedeno na japanskom Univerzitetu Tokushima pokazalo je da je za čulo ukusa zaslužan i cink, koji u organizam unosimo najčešće konzumacijom mesa. Smanjenim nivoima cinka, gubi se i čulo ukusa.

Orašasti plodovi, žitarice od cijelog zrna i mlečni proizvodi takođe sadrže cink, ali fitinska kiselina koja se nalazi u tim namirnicama može da ometa apsorpciju cinka. Zato se vegetarijancima često preporučuju dodaci ishrani koji nadoknađuju cink, čija preporučena dnevna doza za žene je 8 miligrama, a za muškarce najmanje 12.

MIŠIĆI SE DUŽE OPORAVLJAJU

Proteini su vrlo važni za mišiće, a razlika između životinjskih i biljnih proteina je u tome da će biljnim proteinima biti potrebno više vremena da oporave mišić. Zato se sportistima vegetarijancima preporučuje da posle fizičkih aktivnosti svakako uzimaju proteine u napicima.

MOŽDA ĆE VAM BITI POTREBNI DODACI ISHRANI

Osobe na vegetarijanskoj ishrani mogu da zarade i smanjen nivo gvožđa, kalcijuma i vitamina B12. Da biste to nadoknadili, možda će biti potrebno da uzimate dodatke ishrani kako biste ispunili preporučene dnevne doze.

Facebook komentari