Šta gubitak tjelesne mase od 5 posto može uraditi za zdravlje

Ne trebate da se dovedete do savršenstva da bi tijelo imalo koristi od gubljenja kilograma. 5 posto tjelesne mase (5 kilograma kod osobe sa 90 kilograma tjelesne mase), može poboljšati sve vrste zdravstvenih problema, te pomoći da se osjećate bolje.

Tih nekoliko kilograma koje izgubite popušta pritisak na koljenima i ostalim donjim dijelovima zglobova. Dodatne masti u tijelu znaju uzrokovati upale – kada hemikalije u tijelu štete tkivu vremenom, uključujući i zglobovima. Gubljenje kilograma može olakšati ove efekte.

Kod osoba koje su podložnije dobijanju dijabetesa tipa 2, gubitak kilograma je odličan način za prevenciju ove bolesti. Trening srednjeg intenziteta (5 dana sedmično), čak i ako imate dijabetes može pomoći kod smanjenja doze lijekova koju uzimate i smanjiti šanse da ova bolest može uzrokovati i neke druge zdravstvene probleme.

Vježbanje i gubitak „loših“ masti u tijelu može da dovede do dobrih HDL nivoa holesterola, što smanjuje šanse za dobijanje neke srčane bolesti.

Trigliceridi su čestice u tijelu koje transportuju mast do skladišta za masti i energiju. Da biste došli do zdravih nivoa triglicerida, uvrstite u svoju svakodnevnicu i održavanje zdrave tjelesne težine.

Dodatna tjelesna masa čini da tijelo pumpa krv jače kroz zidove arterija. To čini i da srce radi jače. Možete smanjiti pritisak ako izgubite samo 5 posto od trenutne mišićne mase. Izbacite so i konzumirajte mnogo povrća, voća i mliječnih proizvoda sa niskim nivoima masti.

Mast u tijelu, posebno u dijelu stomaka, eliminiše hemikalije koje zaustavljaju da tijelo reaguje na efekte inzulina, hormona koji održava normalne nivoe šećera u krvi. Gubljenje kilograma može pomoći u poništavanju ovog efekta.

Facebook komentari