Šta je bolje za kosti: Biciklizam ili trčanje?

Vježbanje koje više opterećuje kosti, poput trčanja, može dugoročno bolje utjecati na zdravlje kostiju nego vježbanje bez takvog opterećenja, poput vožnje bicikla, zaključuju autori talijanske studije u kojoj su mjereni hormoni ultramaratonaca.

Rezultati su predstavljeni na Europskom kongresu endokrinologa.

Prijašnje istraživanje Ortopedskog instituta Galeazzi u Milanu pokazalo je da biciklisti koji se izlažu najvećim naporima pate od hronične resorpcije kostiju kod koje se kalcij iz kostiju otpušta u krvotok pa kosti slabe.

Nova je studija proučavala hoće li se isto dogoditi i kod ultramaratonaca. Naučnici su mjerili dva ključna sastojka kostiju kao i hormone povezane s regulacijom energije.

Osteokalcin i P1NP proteini su povezana s formiranjem kostiju te je njihov nivo u krvi indikator zdravlja kostiju.

Glukagon, leptin i inzulin hormoni su koji učestvuju u regulisanju metabolizma i ukazuju na energetske potrebe tijela. Povećanje nivoa glukagona pokazuje da tijelu treba energije, dok povišeni inzulin i leptin znače da je nivo energije odgovarajući ili prevelik.

Uz ta tri hormona, mjerena je i razina osteokalcina i P1NP kod 17 utreniranih trkača prije i poslije 65-kilometarskog planinskog ultramaratona. Rezultati su uspoređeni s nalazima 12 odraslih osoba koje su vježbale umjerenim intenzitetom.

Stvar je u umjerenosti

– U usporedbi s kontrolnom grupom, ultramaratonci su nakon utrke imali viši nivo glukagona i niži nivo leptina i inzulina. Sniženi nivoi inzulina bile su povezane sa sličnim sniženjem razina osteokalcina i P1NP, što bi značilo da sportaši možda preusmjeravaju energiju iz koštanog tkiva kako bi se ispunili zahtjevi metabolizma za visokim nivoom energije. Ultramaratonci su imali i više nivoe P1NP u usporedbi s kontrolnom skupinom. ‘Obični’ muškarci i žene trebali bi vježbati umjereno kako bi održali dobro zdravlje – rekao je dr. Giovanni Lombardi, voditelj studije. – A naša otkrića sugerišu da bi za osobe s rizikom za slabije kosti možda bilo bolje da trče nego plivaju ili voze bicikl.

Facebook komentari