Šta je cistična fibroza?

Cistična fibroza je genetski poremećaj koji uzrokuje abnormalno lučenje pojedinih žlijezda a zahvata razne organe: pluća, pankreas, jetru, crijeva, sinuse, znojne žlijezde i reproduktivne organe. Ljepljiva sluz koja se nakuplja u plućima i crijevima i vremenom uzrokuje trajno oštećenje organa.

Simptomi

Simptomi variraju od osobe do osobe. U većini slučajeva simptomi se pojavljuju prije prve godine života. Respiratorni simptomi su najčešći kod ove bolesti. Gusta sluz blokira prolaze kroz koje zrak dolazi do pluća.

Simptomi mogu uključivati :
– Sinusne infekcije
– Konstantno kašljanje
– Teško disanje
– Bol u stomaku i gasove
– Dijareju i zatvor
– Neplodnost kod žena
– Neplodnost kod muškaraca.

Cistična fibroza je uzrokovana defektom u genu. Obično se ovaj defekt dešava na CFTR genu. CFTR gen je zadužen za proizvodnju proteina koji kontroliše kretanje soli i vode unutar i izvan tijela ćelija. Kada je ovaj gen pogođen, proizvodi protein koji ne radi na normalan način. Umjesto normalne sluzi i znoja, on proizvodi gustu sluz i veoma slan znoj.

Liječenje cistične fibroze

Cistična fibroza je genetski poremećaj koji se ne može preventirati. Ne postoji lijek za cističnu fibrozu. Liječenje se svodi na produžavanje životnog vijeka i kvalitete života za osobe sa ovom bolešću.
Većina liječenja cistične fibroze se oslanja na kontrolu plućnih infekcija i odstranjivanja sluzi iz pluća. Fizičke terapije i vježbe, kombinirane sa lijekovima pomažu u smanjivanju sluzi u plućima. Uz određene aktivnosti i lijekove, preporučuje se ishrana bogata proteinima, niskokaloričnim mastima, pankreatičnim enzimom i suplementima vitamina A,D,E i K.

Facebook komentari