Šta je disanje iz dijafragme?

Dijafragmatsko disanje je vježba koja pomaže jačanju dijafragme, važnog mišića koji pomaže u disanju. Ova vježba naziva se često i disanje sa stomakom ili abdomenom. Pomenuta tehnika ima mnogo koristi koje utječu na cijelo tijelo. Osnova je za gotovo sve vrste meditacije ili tehnike opuštanja koje mogu smanjiti nivoe stresa, smanjiti krvni pritisak i regulisati druge važne tjelesne procese.

Uobičajene koristi ove vrste disanja uključuju:

– Pomaže da se opustimo i smanjuje štetne faktore hormona stresa
– Pomaže smanjiti krvni pritisak
– Pomaže da se nosite sa simptomima posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP)
– Poboljšava stabilnost mišića
– Poboljšava sposobnost tijela da podnese intenzivno vježbanje
– Smanjuje šanse za povrede ili istrošenost mišića
– Usporava brzinu disanja tako da trošimo manje energije.

Jedna od najvećih prednosti ove tehnike disanja je ublažavanje stresa. Stres spriječava imunitet od rada u punom kapacitetu. To vas može učiniti podložnijim brojnim posljedicama. Vremenom, dugotrajni (hronični) stres, može dovesti do razvijanja anksioznosti ili depresije.

Ova tehnika disanja često se preporučuje ljudima koji boluju od hronične opstruktivne bolesti pluća, koja uzrokuje manju učinkovitost dijafragme. Sa zdravim plućima, dijafragma čini većinu posla kada udahnete, kako biste unijeli svjež zrak i izdahnuli sa izbacivanjem ugljičnog dioksida i drugih gasova.

Sa bolestima pluća, kao što je astma, pluća gube elastičnost, tako da se ne vraćaju u prvobitno stanje kada izdahnete zrak. Gubitak elastičnosti pluća može uzrokovati da se zrak nakuplja u plućima, tako da ne postoji toliko prostora za dijafragmu da unosi više zraka. Kao rezultat toga, tijelo koristi vrat, leđa i grudne mišiće kako bi pomogli u disanju. To znači da ne možete unijeti dovoljne količine kisika. To može utjecati na količinu kisika koju imate za vježbanje i druge fizičke aktivnosti. Vježbe disanja vam pomažu da ubrzate nakupljanje zraka u plućima.

Facebook komentari