Šta je ekstruzijski refleks

Bebe se rađaju sa različitim refleksima koji im pomažu u prvim mjesecima njihovog života. Refleksi su odgovor na određene stimulanse iz okoline.

Ekstruzijski refleks pomaže bebi da se zaštiti od gušenja ili nepravilnog gutanja hrane i ostalih stranih tijela. Naime, zahvaljujući ovom refleksu beba izbacuje jezik da ne bi došlo do gutanja i gušenja.

Iako se ne zna tačno kada se ekstruzijski refleks razvije u maternici, prisutan je kod novorođenčadi. Veoma je važan dio odrastanja bebe u prvih nekoliko mjeseci života jer im mišići nisu dovoljno razvijeni da gutaju bilo šta više od tekućine. Ovaj refleks funkcionira u paru sa refleksom sisanja koji se razvija između 32 i 36 sedmice gestacije.

Ekstruzijski refleks nestaje s vremenom. On je normalan dio razvoja i počinje da blijedi između 4 i 6 mjeseci nakon rođenja. Najčešće tada bebe počnu jesti čvršću hranu. Nestanak ekstruzijskog refleksa pomaže bebama da se počnu odvajati od majčinog mlijeka i nauče jesti drugu vrstu hrane.

Svaka beba je različita, stoga je veoma važno pratiti znakove koji upućuju da li je beba spremna na uvođenje čvrste hrane.

Najčešći znakovi koji upućuju da je beba izbacila ekstruzijski refleks su :

– Drži glavu samostalno
– Sjedi u stolici
– Otvara usta kada joj se prinese kašika
– Zatvara usta nakon što se izvadi kašika.

Više o tome kada uvoditi čvršću hranu kod beba pročitajte OVDJE.

Facebook komentari