Šta je GAPS dijeta?

GAPS dijeta se odnosi na unos određene hrane koja poboljšava probavno i psihološko zdravlje. Osoba koja je otkrila ovaj plan ishrane, dr. Natasha Campbell-McBride, vjeruje da različita stanja, od poteškoća sa učenjem do depresije, su uzrokovana probavnim smetnjama poznatim kao sindrom propustljivih crijeva.

Prema planu ishrane, prolaženje kroz nekoliko faza koje eliminišu različitu hranu za poboljšanje zdravlja probave i simptoma za psihološke probleme (bipolarni poremećaj i OCD) su veoma bitni.

Tokom prve faze, trebate se fokusirati na domaće supe, probiotsku hranu, đumbir, mentu i čaj od kamilice. Ne unosite povrće dok se dijareja ne smiri. Dok je probavni sistem ozbiljno upaljen, nijedna količina vlakana se ne može tolerisati.

U fazi dva kroz 6 uvodnih faza, ostala hrana kao što su sirovi bjelanjak, fermentirana riba, palačinci, domaći hljeb i pire od jabuka, se dodaje, pod pretpostavkom da tolerišete hranu koju ste unosili u fazi 1.

Faze se smijenjuju u zavisnosti od promjena u stolici i vremena koje je potrebno za promjene. Kada ste prošli kroz ove faze i imate normalnu stolicu, možete preći na GAPS dijetu, koja predlaže izbjegavanje svih šećera i škroba, te povećavanje fermentirane hrane koju unosimo.

GAPS dijeta se prati minimalno dvije godine. Kroz ishranu možemo unositi ribu, jaja i fermentiranu hranu. Detaljnija lista se odnosi na :

– Domaće napravljeno meso ili riba – prva faza

– Probiotska hrana koja je bazirana na mliječnim i povrtnim proizvodima – prva faza

– Čaj od đumbira, mente ili kamilice – prva faza

– Sirovi bjelanjak – druga faza

– Gulaš napravljen sa mesom i povrćem – druga faza

– Fermentirana riba – druga faza

– Avokado pasiran u supi – treća faza

– Fermentirano povrće – treća faza

– Pečeno i grilovano meso – četvrta faza

– Hladno prešana ulja – četvrta faza

– Domaći hljeb sa brašnom od orašastih plodova, jaja, kvasca i prirodnih masti – četvrta faza

– Svježe isječeno voće i sokovi od povrća – peta faza

– Svježe ili zaleđeno meso, riba i školjke – GAPS dijeta

– Jetra i ostali organi – GAPS dijeta

– Svježe voće i povrće – GAPS dijeta

– Organski, nesoljeni maslac – GAPS dijeta

– Domaće mlijeko od kokosa – GAPS dijeta

– Neprerađeni med – GAPS dijeta.

Ovaj plan ishrane je evolvirao kroz lično iskustvo dr Campbell McBride i njene porodice, te kliničkih istraživanja kroz hiljade djece i odraslih. U konačnici, trebali biste biti oprezni s ovom dijetom, s obzirom da može voditi ka nedostacima nutrijenata i poremećajima ishrane jer limitira mnogo izvora vlakana, koji hrane mikrobe crijeva, kao i ostalih vitamina i minerala.

Facebook komentari