Šta je gastritis, uzroci i simptomi

Gastritis je upala sluznice želuca, sloja ćelija koje oblažu želudac, štiteći ga od kiselosti želučanih sokova. Iako nije tačan, izraz gastritis često se koristi kao sinonim za dispepsiju (bol ili nelagoda u gornjem dijelu trbuha, kao i za simptome peckanja, pritiska ili težine koji su često, iako ne nužno, povezani s hranom).

Gastritis može biti uzrokovan višestrukim faktorima: alkoholom, duhanom, hranom, lijekovima (nesteroidni protuupalni lijekovi), operativnim zahvatima ili infekcijama (bakterija Helicobacter pylori povezana je s nekim vrstama gastritisa). Od kraja 20. stoljeća H. Pylori je na jedan ili drugi način povezana s želučanom patologijom. Odnosno, uzrokovanje gastroduodenalnog čira od strane ove bakterije, te činjenica da prethodi nekim vrstama želučanog carcinoma je neupitno, ali jasno je da igra i važnu ulogu kao uzrok gastritisa. Zapravo, kada se prouči njegova učestalost, kod više od polovine stanovništva vidimo podatke koji potvrđuju prisutnost ove bakterije u stomaku.

Simptomi su vrlo promjenjivi jer ih svaki pojedinac može doživjeti na različit način. Najčešći su nemir u želucu ili bol, mučnina, povraćanje, podrigivanje, peckanje ili prisustvo krvi u povraćanju ili izmetu. Dijagnoza gastritisa je histološka, ​​odnosno potrebno je izvršiti gastroskopiju i biopsijom uzeti uzorak želučane sluznice kako bi se mogao analizirati. Dakle, dijagnoza gastritisa nije samo klinička (ne zasniva se samo na simptomima), već su potrebni invazivni testovi (gastroskopija i biopsija) da bi se potvrdilo njegovo postojanje.

Općenito, liječenje gastritisa uključuje antacide i druge lijekove koji pomažu u smanjenju kiselosti u stomaku i na taj način ublažavaju simptome i potiču ozdravljenje iritacije vašeg zida. Ako je gastritis povezan sa bolešću ili infekcijom, ovaj će se problem također liječiti.

Na kraju, pacijentima se preporučuje da promijene način ishrane, izbjegavajući određene vrste hrane, pića ili lijekova koji mogu izazvati iritaciju stomačne stijenke. Klasifikacija gastritisa je složena, ali ukratko se može reći da ih dijelimo na akutni, hronični i posebni oblik gastritisa.

Facebook komentari