Šta je GOMAD dijeta

Galon mlijeka dnevno (GOMAD) je režim koji uključuje ispijanje galona punomasnog mlijeka tokom dana, kao dodatak redovnom unosu hrane. Prevedeno na „naše“ mjere ovo znači ispijanje nešto manje od 4 litra mlijeka dnevno.  Ova “dijeta” nije namijenjena mršanju, već se primjenjuje mahom kod sportista koji žele dobiti mišićnu masu u kratkom vremenskom periodu.

Ideja je da svaki dan popijete galon punomasnog mlijeka dok ne postignete cilj. To obično traje dvije do osam sedmica.

Galon punomasnog mlijeka sadrži otprilike 2.400 kalorija sa 127 grama masti, 187 g ugljikohidrata i 123 grama proteina. Tekuće kalorije ne čine da se osjećate sitim kao u slučaju kalorija iz čvrste hrane, tako da je lakše piti dodatnih 2.400 kalorija nego ih jesti. Zbog nedostatka vlakana u mlijeku, također je lakše progutati dodatnih 2.400 kalorija nego ih žvakati.

Dodavanjem ovolike količine mlijeka u svoju dnevnu ishranu svakako ćete osigurati dodatnu količinu kalorija potrebnih da bi se dobila težina i ubrzalo stvaranje mišićne mase.  Ipak, ovakav plan ishrane može dovesti i do stvaranja sala. Razlog je što tijelo ne može koristiti i potrošiti toliko kalorija odjednom, te će ostaci biti uskladišteni kao masti. GOMAD dijeta je pokušaj da se kratkoročnim mjerama postignu brzi rezultati. Ipak, bolja ideja je graditi zdrave navike koje traju dugo.

Facebook komentari