Šta je hipotireoidizam?

Hipotireoidizam (neaktivna štitna žlijezda) je poremećaj kada žlijezda ne proizvodi dovoljno tiroidnog hormona.

Hormoni koji ispušta žlijezda u krvotok prolaze kroz skoro svaki dio vašeg tijela, od srca i mozga, do mišića i kože. Štitna žlijezda kontroliše kako ćelije tijela koriste energiju iz hrane. Ako nemate dovoljno tiroidnog hormona, procesi u vašem tijelu se usporavaju. To znači da tijelo proizvodi manje energije i metabolizam postaje spor.

Simptomi hipertireoidizma mogu biti neodređeni i obično mimikuju ostala stanja. Uključuju promjene u menstrualnom ciklusu, konstipaciju, depresiju, suhu kosu i njen gubitak, suhu kožu, mučninu, osjetljivost na hladnoću, spor srčani ritam, naticanje, dobijanje na težini te sindrom karpalnog tunela.

Uzroci hipertireoidizma

Najčešći uzrok hipertireoidizma je Hašimoto tireoiditis što predstavlja upalu tiroidne žlijezde.

Najčešći uzroci hipertireoidizma uključuju:

– Terapije radijacijom na područje vrata. Liječenje određenih malignih oboljenja kao što je limfoma, zahtjeva radijaciju vrata. Radijacija oštećuje tireoidne ćelije što otežava žlijezdi da proizvodi hormone.

– Radioaktivne terapije jodom. Ovaj tretman se preporučuje osobama koje imaju previše aktivnu tiroidnu žlijezdu. Najčešće radijacija uništi ćelije žlijezde što vodi do ovog poremećaja.

– Korištenje određenih lijekova. Lijekovi za srce, psihička stanja i rak mogu uticati na efekat stvaranja tiroidnog hormona (amiodaron, interferon alfa i interleukin-2).

– Operacija štitne žlijezde. Operacija odstranjivanja tiroida dovodi do hipertireoidizma.

– Manjak joda u ishrani. Štitnoj žlijezdi je potreban jod da proizvodi tiroidni hormon. Tijelo ne pravi jod koji unosimo putem hrane. Jodirana so je bogata jodom. Ostali izvori joda u hrani su školjke, riba, jaja, mliječni proizvodi i morska trava.

– Trudnoća. Razlog nije jasan, ali ponekad se upale tiroidne žlijezde pojavljuju nakon trudnoće, što se naziba poslijeporodni tiroiditis. Žene sa ovim stanjem obično imaju povećan nivo tiroidnih hormona praćenih sa jakim padom proizvodnje tiroidnog hormona.

– Problemi sa štitnom žlijezdom pri rođenju. Neke bebe se rode sa tiroidnom žlijezdom koja se nije razvila pravilno ili ne radi nikako. Ovaj oblik hipertiroidizma se zove kongenitalni hipertiroidizam.

– Oštećenje ili poremećaj hipofize. Problem sa hipofizom može biti povezan sa proizvodnjom tiroidnog hormona. Hipofiza proizvodi stimulativni tiroidni hormon (TSH) koji prenosi štitnoj žlijezdi koliko hormona treba praviti i ispuštati.

– Poremećaj hipotalamusa. Veoma rijetka pojava hipertiroidizma se može desiti ako hipotalamus u mozgu ne proizvodi dovoljno hormona TRH. TRH utiče na ispuštanje TSH iz hipofizne žlijezde.

Primarni hipertireoidizam je uzrokovan problemom na tiroidnoj žlijezdi dok se sekundardni hipertireoidizam dešava kad se neki problem umiješa sa sposobnostima štitne žlijezde da proizvodi hormone.

Facebook komentari