Znate li šta je mediteranska dijeta?

Mediteranska dijeta nudi niz zdravstvenih koristi, uključujući gubljenje na težini, zdravlje mozga i srca, prevenciju za rak te dijabetes. Ova dijeta spada u prihvatljive raspone količina proteina, masti, ugljikohidrata i ostalih nutrijenata koji su potrebni.

Zbog toga što mediteranska dijeta ne izbacuje potpune grupe hrane, ne biste se trebali suočavati s problemima dugoročnog korištenja ove dijete.
Iako mnogi tvrde da ona sadrži veliki nivo masti (35 do 40 posto), radi se o zdravim mastima. Mediteranska dijeta pokazuje pojačano djelovanje regulacije razine šećera u krvi.

Ona se zasniva na šablonu jela, ne na strukturisanoj dijeti. Na svoj način trebate da otkrijete koliko kalorija unosite da biste izgubili ili održali kilažu, te fizičku aktivnost i osmišljavanje menija. Sa piramidom mediteranske dijete možete se snaći kako da počnete sa pravilnom ishranom. Ona predstavlja konzumiranje voća, povrća, žitarica, graha, oraha, mahunarki, maslinovog ulja i začina. Nekoliko puta sedmično unos ribe i morskih plodova. Jaja, sir i jogurt u umjerenim granicama, dok se slatko i crveno meso odvaja za posebne prilike.

Mediteranska dijeta može pomoći sa gubitkom kilograma. Zavisi s kojeg se aspekta posmatra i kako ćemo posložiti ishranu sa nizom fizičkih aktivnosti i svakodnevnim poslovima. Ako ubacite kalorijski deficit u plan sa vježbanjem, vidljivo je gubljenje kilograma. Koliko brzo ćete smršati i koliko dugo ćete održavati težinu, zavisi od vas.

Namijenjena je onima koji vole zdrav način ishrane, postepeno gubljenje kilograma, dugotrajan učinak na zdravlje srca, te biraju kvalitet ne količinu.

Pravilno kombinovane namirnice nisu samo zdrav izbor za svaki obrok, već i stvaraju osjećaj sitosti. Maslinovo ulje je glavni izvor masti u ovoj dijeti, a svježe voće i povrće sastav gotovo svakog obroka. Ova dijeta koristi dosta začinskog bilja (bosiljak, ruzmarin, menta, peršun) i uključuje crnog vina kao dodatak obroku.

Kako je jedno od glavnih stvari mediteranske prehrane kvaliteta a ne količina, jedan od problema prilikom korištenja ove dijete je dostupnost određenih namirnica, vrijeme potrebno za pripremu obroka i cijena. Mediteranski način života je definitivno dokazan da ima pozitivan učinak na zdravlje i prevenciju razvoja određenih bolesti.

Facebook komentari