Šta je PAPA test?

AUTOR: Dr Emir Mahmutbegović, specijalista ginekologije i akušerstva

PAPA testom se utvrđuje da li se na grliću maternice nalaze abnormalne ćelije. Grlić je donji dio maternice, odnosno dio gdje se spajaju maternica i vagina. Abnormalne ćelije mogu biti ćelije raka ili ćelije koje se vremenom mogu pretvoriti u ćelije raka.

Da bi se napravio PAPA test, liječnik će, pomoću uređaja koji se naziva spekulum, raširiti vaginu kako bi prikazao grlić, a potom pomoću špatule nježno pokupiti uzorak ćelija sa grlića maternice. Ovaj pregled može uzrokovati malu nelagodnost kod žena. Potom se u laboratoriju uzorak pregleda pod mikroskopom da se vidi da li među njima ima abnormalnih ćelija.

Nemojte pretpostaviti da urađeni PAPA test znači da ste završili sa ginekološkim pregledima jer PAPA test je test samo za grlić maternice. Neophodno je dodatno uraditi ultrazvučni pregled da se provjere i ostali ginekološki organi.
PAPA testom, pored ćelija raka, mogu se otkriti promijenjene, abnormalne ćelije koje bi se mogle dalje pretvoriti u ćelije raka, u promjenama koje se nazivaju prekanceroznim.

Prekanceroze su obično, po težini promjena ASCUS (nalaz atipičnih skvamoznih/pločastih ćelija neodređenog značenja), podijeljene na:
− LSIL (ili skvamozna intraepitelna lezija niskog stupnja) (CIN 1 – cervikalna intraepitelna neoplazija prvog stupnja)
− HSIL (skvamozna intraepitelna lezija visokog stupnja) (CIN 2 i CIN 3 – cervikalna intraepitelna neoplazija drugog, odnosno trećeg stupnja)
Prekanceroze se mogu liječiti kako bi se pokušao spriječiti nastanak raka. PAPA test se obično radi da bi se otkrilo prisustvo raka u ranim fazama nastanka, kada se može liječiti ili čak izliječiti.

Kada žena treba započeti s PAPA testovima?
Žene bi trebale početi raditi PAPA testove kada napune 21 godinu života. Kada napune 30 godina, ili ako na PAPA testu imaju uočene neke abnormalnosti, liječnik može predložiti dodatni test koji se zove HPV test. Za HPV test liječnik uzima ćelije sa grlića maternice na isti način kao i prilikom PAPA testa.

Koliko često žena treba raditi PAPA test?
To ovisi o tome koliko ima godina i kakvi su bili rezultati njenih prethodnih PAPA testova.
− Žene u dobi od 21 do 29 godina trebaju raditi PAPA test svake godine.
− Žene u dobi od 30 i više godina mogu raditi PAPA test svake godine ili PAPA test i HPV test svake 3 godine.
− Žene starije od 65 godina trebale bi prestati raditi PAPA testove ako ispunjavaju ove zahtjeve: nikad nisu pušile, redovno su obavljale PAPA testove dok nisu napunile 65 godina, zadnja tri PAPA testa bila su normalna ili nisu imale nenormalne PAPA testove u posljednjih 10 godina.

Trebam li raditi PAPA test ako mi je urađena histerektomija?
Ako ste imali operaciju nazvanu histerektomija (hirurško uklanjanje maternice), pitajte svog liječnika da li trebate i dalje raditi PAPA testove. Ukoliko više nemate grlić maternice ili prije histerektomije niste imali rak grlića maternice (ako je histerektomija urađena iz drugog razloga), najvjerovatnije vam nije potrebno dalje PAPA testiranje.

Trebaju li se raditi PAPA testovi ako je osoba vakcinisana protiv HPV-a?
Da, još uvijek se moraju raditi PAPA testovi, iako ste se vakcinisali protiv HPV-a (humani papiloma virus). To je virus koji uzrokuje rak grlića maternice. Vakcina protiv HPV-a smanjuje rizik za dobijanje raka grlića maternice, ali to vas ne štiti u potpunosti – stoga je i dalje neophodno praćenje stanja grlića.

Šta ako imam abnormalni PAPA test?
Prvo, trebali biste znati da su nenormalni PAPA testovi uobičajeni. PAPA test je početni test, a većina žena s nenormalnim PAPA testom nema rak. Ako vaš PAPA test ima ćelije koje izgledaju “nenormalno”, vaš liječnik može uraditi dodatne testove kako bi utvrdio o čemu se radi.
Ovisno o vašoj dobi i rezultatima vašeg PAPA testa, liječnik može dodatno zahtijevati HPV testiranje. HPV testom se provjerava da li je u organizmu prisutan virus HPV koji uzrokuje rak grlića maternice.

Vaš liječnik, također, može predložiti da ponovite PAPA test ili da odete na pregled koji se zove kolposkopija.

− Ponovljeni PAPA test se radi ponovo za 6 do 12 mjeseci ukoliko prethodni pokazuje ćelije koje mogu biti nenormalne. Ako pričekate nekoliko mjeseci i napravite još jedan PAPA test, mogli biste ustanoviti da li se ćelije vraćaju u normalu. Istovremeno, u tom periodu se može uraditi HPV test koji može pomoći u daljem liječenju.

− Kolposkopija – tokom ovog pregleda, liječnik pregleda vaš grlić koristeći uređaj koji izgleda kao mikroskop i omogućuje liječniku da detaljno vidi grlić pod uvećanjem. Tokom ovog pregleda, liječnik može ustanoviti da li ima promjena na grliću, i uzeti mali uzorak promijenjenog tkiva sa grlića. To se naziva biopsija. Tkivo uzeto biopsijom šalje se patologu da bi se potvrdila definitivna dijagnoza promjene.
Ako se ispostavi da imate rak grlića maternice ili prekancerozu, danas je dostupno mnoštvo metoda koje su učinkovite u liječenju.
Ako su vam prekancerozno stanje otkrili rano, postoji velika mogućnost da se možete potpuno izliječiti.

Facebook komentari