Šta je pilates i za koga je namijenjen

Pilates je fitness program oblikovanja tijela sa jedinstvenim sistemom vježbi istezanja i snage koji ima cilj jačanja i oblikovanja mišića, održavanja držanja tijela, povećanja fleksibilnosti i ravnoteže. Vježbe se obično rade u specifičnom rasporedu, jedna iza druge. Pokreti imaju imena, kao što su 100, Criss-Cross, slon i labud. Pokreti mogu izgledati jednostavno, ali je za njih potrebno mnogo kontrole i preciznosti. Pilates se može vježbati u teretani ili kod kuće. Obično ovakav oblik časa traje 45 minuta do 1 sata.

Veoma je zahtjevan oblik vježbanja ali nije oblik koji zahtjeva uvijek da se oznojite. Sve je u koncentraciji i disanju. Obično se fokusira na snagu trbušnih mišića, ali možete očekivati i dobijanje snage u nogama i rukama. Pozicije i pokreti koji se koriste da se aktivira snaga se oslanjaju na ekstremitete da bi kontrolisali ili dodali težinu.

Vježbe u pilatesu poboljšavaju fleksibilnost i mobilnost zglobova. Ovo nisu vježbe kardio treninga. Čine mišiće snažnijim, te koristite svoju težinu umjesto sprava.

Ako tražite nešto da jačate abdomen kao i održite dobro držanje, pilates je odličan izbor. Ima i dobru konekciju uma i tijela, pa će vam se vjerovatno svidjeti ako uživate u jogi ali trebate intenzivnije vježbanje.

Pilates uključuje precizne pokrete i specifične tehnike disanja, te zna biti zahtjevan, pa počnite sa ovim oblikom vježbanja polako. Zna biti odlična rutina za osobe koje imaju zdravstvenih problema kao što su srčane bolesti, visoki krvni pritisak i holesterol.

Facebook komentari