Šta je to serotoninski sindrom

Serotoninski sindrom je potencijalno ozbiljna negativna reakcija na neku vrstu lijeka. Pojavljuje se kada se previše serotonina nagomilava u tijelu. Nervne stanice proizvode serotonin. Serotoninom regulišemo probavu, cirkulaciju, tjelesnu temperature i disanje. On ima važnu ulogu i u pravilnoj funkciji nerava i moždanih stanica, te utječe na raspoloženje. Ako uzimate niz propisanih lijekova zajedno, možete završiti sa previše serotonina u svom tijelu.

Vrste lijekova koji bi mogli dovesti do serotoninskog sindroma uključuju one koji se koriste za liječenje depresije, migrene i glavobolje. Prevelike količine serotonina mogu uzrokovati razne simptome koji utječu na mozak, mišiće i druge dijelove tijela.

Serotoninski sindrom može nastati kada počnete uzimati novi lijek koji ometa proizvodnju serotonina ili ako povećate dozu lijekova koje već uzimate. Stanje se najčešće događa kada se zajedno uzmu dvije ili više vrsta lijekova. Može biti fatalan ako ne primite odmah terapiju.

Simptomi mogu varirati od zbunjenosti, dezorijentacije, razdražljivosti, anksioznosti  do dijareje, ubrzanog srčanog ritma, visokog krvnog pritiska, mučnine i proširenih zjenica.

Određene vrste lijekova koje se izdaju na recept, kao što su antibiotici, antivirusni lijekovi koji se koriste za liječenje HIV-a i AIDS-a, i neki lijekovi koji se izdaju na recept za mučninu i bol mogu povećati nivoe serotonina. Teški grčevi mišića mogu dovesti do štete mišićnog tkiva. Raspad ovog tkiva dovodi do ozbiljnih oštećenja bubrega, što ako se ne liječi, može biti opasno po život.

Facebook komentari