Šta je sinusitis

Sinusitis je upala ili naticanje tkiva koje se nalazi u sinusima. Zdravi sinusi su puni zraka. Kada postanu blokirani ili puni tekućine, bakterije mogu rasti i uzrokovati infekciju. Stanja koja uzrokuju blokadu sinusa uključuju uobičajenu prehladu, alergijski rinitis, male izrasline u nosu (nazalni polipi) i devijacija septuma.

Oblici sinusitisa

Akutni sinusitis obično počinje sa prehladom kao što je nos koji curi, bol u licu i začepljeni nos. Počinje odjednom i može trajati od 2 do 4 sedmice. Može biti akutni sinusitis ako ima dva ili više simptoma ili gusti, zeleni ili žuti nazalni iscjedak.

Subakutni sinusitis obično traje od 4 do 12 sedmica.

Hronični sinusitis može trajati 12 sedmica i duže. Kod ovakvog oblika sinusitisa možete imati i glavobolje, loš zadah i bol u zibima, te osjećaj slabosti.

Periodični sinusitis se dešava nekoliko puta godišnje.

Veću šansu da se pojavi sinusitis imate kod:

– Naticanja unutar nosa od prehlade

– Blokiranih drenažnih kanala

– Strukturnih promjena koje sužavaju kanale

– Nazalnih polipa

– Nedostataka imunog sistema ili lijekova koji suzbijaju imuni sistem.

Stvari koje mogu pomoći kod prevencije sinusitisa je prestanak pušenja, pranje ruku često, posebno tokom perioda prehlade i gripe, te da ne dirate lice često. Ako se ne liječi, sinusitis vodi ka nelagodi i boli sve dok ne nestane. U rijeđim slučajevima vodi ka meningitisu i apscesu mozga.

Facebook komentari