Šta je Sirtfood dijeta

Sirtfood dijeta temelji se na korisnim sastojcima biljaka (polifenoli), koji se pretvaraju u proteine sirtuine koji oponašaju efekte posta i vježbanja. Mnoge biljke sadrže polifenole, kao što su jagode, crveni luk, orasi, kao i tamna čokolada, crveno vino i kafa.

Prva sedmica dijete, koja se opisuje kao „faza hiper uspjeha“ uključuje konzumiranje 2 do 3 zelena pića, te dva jela na dan (1.000 – 1.500 kalorija u totalu). Tokom slijedeće dvije sedmice dolazi do „faze održavanja“, gdje unosimo 3 jela na dan, jedan „zeleni“ sok i 1-2 „Sirtfood komada“ (grickalica koju nutricionisti naprave), sa oko 1.500 do 1.800 kalorija na dan.

Sa ovom dijetom se mogu izgubiti kilogrami, ali se mogu pojaviti posljedice u vidu pretjerane želje za hranom i prejedanja, pogotovo nakon dugog „izgladnjivanja“ sa kalorijama. Obično ovakvi oblici dijeta čine više štete nego koristi. Ne postoje istraživanja koja podržavaju teoriju magičnog gena koji uzrokuje gubljenje kilograma, kao što se tvrdi u ovoj dijeti.

Konzumiranje hrane koja je bogata polifenolima je dobra stvar. Hrana kao što su jabuka, citrusi, djevičansko maslinovo ulje i tamna čokolada sadrže prirodne sastojke koji mogu zaštititi zdravlje na različite načine.

Međutim, ovaj oblik dijete je veoma niskokaloričan, stoga može dovesti do brze pojave gladi i premalog unosa hrane u organizam, te može imati svoje nuspojave.

Facebook komentari