Šta je stenoza pilorusa?

Stenoza pilorusa je rijetko stanje zbog kojeg prsten (pilorus) koji se nalazi između želuca I početnog dijela tankog crijeva postaje deblji i uži. To otežava hrani da putuje iz stomaka ka crijevima i dovodi do nagona na povraćanje. Kod beba koje imaju stenozu pilorusa, pilorus bude deblji i hrana se kreće sporije prema crijevima. Kada hrana ne može iz želuca dospjeti u crijeva, beba povraća.

Znakovi ovog oboljenja obično se pojavljuju od bebine treće do pete sedmice života. Bebe koje imaju ovu bolest puno povraćaju. Povraćene mase mogu imati kiseli miris, zbog miješanja sa želučanom kiselinom. Vremenom, beba može povraćati sve češće, što onda dovodi do dehidracije. Sve dok se ne razvije dehidracija dijete traži da ga se hrani i izgleda dobro ali gladno, za razliku od povraćanja koje se javlja u nekoj sistemskoj bolesti gdje je vidno narušeno opšte stanje djeteta. U težim slučajevima stenoze pilorusa, bebe ne mogu zadržati hranu nikako.

Ostali simptomi uključuju :
– znakove dehidracije, temperaturu, vlažne pelene više nego inače
– gubitak težine ili dobijanje težine
– izbočina na prednjem trbušnom sidu.
Ne zna se tačan uzrok zašto se pilorus povećava, ali jedan od njih može biti uzrokovan promjenama u genima, s obzirom da se može prenijeti genetski.

Još neki od uzroka dobijanja stenoze pilorisa su:

– Muški spol ,jer muška djeca imaju veću šansu da dobiju stenozu pilorusa od ženske djece
– Prerano rođenje. Bebe rođene ispod 37 sedmice
– Pušenje majke tokom trudnoće
– Određeni antibiotici mogu povećati šansu za dobijanje stenoze pilorusa

Rješenje ovog problema je operacija. Naime, beba će prvo dobiti dovoljno tekućine i nutrijenata kroz infuziju zbog dehidracije, nakon čega slijedi operacija. Nakon operacije bebe obično jedu normalno, ali se zna desiti da povraćaju nekoliko dana nakon operativnog zahvata.

Facebook komentari