Šta je to bulimija i koji su njeni simptomi

Bulimija je poremećaj vezan uz ishranu koji je, kao i anoreksija psihološkog porijekla i može imati strašne tjelesne posljedice. Dok se anoreksičari jednostavno izgladnjuju, bulimičari se prejedaju, a zatim čiste povraćanjem koje su sami izazvali. Oboljeli od bulimije takođe često koriste pilule za mršanje, laksative i diuretike da bi smanjili težinu. Čišćenje može imati dvije svrhe – spriječavanje dobijanja na težini i privremeno odlaganje i ublažavanje depresije i ostalih negativnih osjećaja.

Bulimija, poput anoreksije pogađa mlade žene. Prosječna starost u kojoj se pojavljuju prvi simptomi bulimije je 18 godina. Bulimija se može javiti sama za sebe ili naizmjenično sa anoreksijom. U tom naizmjeničnom uzorku, koji se javlja u svakom petom slučaju, djevojka neko vrijeme ne želi jesti, pripremajući se za prejedanje (u fazi potiskivanja moguće je i korištenje sredstava za potiskivanje apetita).

Oboljeli od bulimije obično udovoljavaju svojim porivima, prenagljujući sve, upadajući u nevolje ili nekontrolisano kupuju. Generalno zdravstveno stanje osobe koja boluje od bulimije zavisi od toga koliko se često prejeda i čisti. Takva osoba može povraćati povremeno (jednom mjesečno), ili jako često (više puta na dan). Tjelesne posljedice uključuju naticanje želuca ili gušterače, upalu jednjaka, povećane žlijezde sluzi te krvarenje desni i zuba zbog povraćanja želučanih kiselina.

Najčešći simptomi osobe koja boluje od bulimije su :

– Ponavljanja epizoda prejedanja i čišćenja (povraćanja)

– Nerealan strah od debljanja

– Žudnja za hranom

– Pretjerana upotreba laksativa

– Depresija

– Erozije zubne cakline, infekcije desni, karijes i promjena boje zuba

– Želučano-crijevni problemi.

Čestim povraćanjem se troše voda i kalij u tjelesnim tkivima, što izaziva poremećeni ritam srca, grčenje mišića, čak i oduzetost. U težim slučajevima, neki od ovih simptoma mogu dovesti do smrti. Još jedna od opasnosti je samoubilačka depresija.

Bulimija je prava bolest i osobe oboljele od nje ne mogu kontrolisati svoje nagone bez stručne osobe. Opomene od porodice i bliskih osoba su u većini slučajeva beskorisne, a čak mogu i da stvore suprotan efekat.

Smatra se da su pritisci i sukobi u porodici prvi oblik bulimije. Bulimičarka je obično osoba koja želi previše postići i teži savršenstvu, a osjeća da ne može zadovoljiti očekivanja svojih roditelja. Njeno samopoštovanje je na niskoj razini i pati od depresije. Možda je kao dijete bila fizički zlostavljana (oko polovine oboljelih od bulimije ima u prošlosti iskustvo zlostavljanja).

Facebook komentari