Šta je to “gerijatrijska” trudnoća?

Gerijatrijska trudnoća je termin koji se koristi za trudnice koje imaju iznad 35 godina. Obično ovakve trudnoće prođu bez problema, međutim, to ne znači da ne trebate da se pobrinete o svim mogućim rizicima koju ova trudnoća može donijeti.

Problemi se mogu pojaviti u bilo kojoj trudnoći, bila ona gerijatrijska ili ne, ali su veći za osobe preko 35 godina. Pojavljuju se u obliku :

– Visokog krvnog pritiska koji vodi ka preeklampsiji (opasan visoki krvni pritisak i oštećenje organa)

– Gestacionalni dijabetes

– Pobačaj

– Problemi sa porođajem koji zahtjevaju carski.

– Prijevremeni porođaj

– Poremećaji hormona kod beba, kao što je Daunov sindrom.

S druge strane, postoje dokazi koji pokazuju brojne prednosti za mame iznad 35 godina. Starije mame su bolje edukovane, te imaju bolje izvore od mlađih mama.

Prenatalna njega omogućuje dodatnu zaštitu za trudnice iznad 35 godina. Dozvoljava doktoru da ima uvid u zdravstvena stanja koja su uobičajena za trudnoću. Godine mogu povećati rizik za razvijanje gestacionalnog dijabetesa i preeklampsije. Tokom prenatalnih posjeta, doktor provjerava krvni pritisak, testira urin za proteine i šećere i nivoe glukoze u krvi. To može pomoći kod utvrđivanju problema ranije.

Prenatalni vitamini su veoma bitni u gerijatrijskoj trudnoći. Unos folne kiseline svaki dan pomaže u prevenciji poremećaja u bebinom mozgu i kičmenoj moždini.

Zdrava ishrana je važan dio ovakve trudnoće. Raznovrsna hrana će omogućiti sve nutrijente potrebne mami i bebi.  Izaberite niz voća i povrća, čitavih žitarica, mahunarki, i mliječnih proizvoda sa niskim nivoima masti. Uključite dobre izvore folne kiseline kao što je jetrica, lisnato zeleno povrće i hranu bogatu kalcijem. To će održati zube i kosti zdravijim dok beba raste.

Facebook komentari