Šta je to giht?

Giht, oblik artritisa, je veoma bolno stanje koje se pojavljuje u epizodama. Tokom napada, zglobovi postaju tvrđi, crveni, topli i osjetljivi. Upaljeni zglobovi natiču, što ograničava funkcije. Giht može pogoditi bilo koji zglob u tijelu, uključujući noge, ruke i stopala. Najčešće prvo pogađa palac na nogama.

Napadi gihta obično dolaze nenadano. Počinju noću sa većim naletima boli i naticanja. Nekad je pojava gihta povezana sa stresnim situacijama.

Za većinu osoba, epizode gihta se ublaže između 3 do 10 dana bez ikakvog tretmana. Znaju biti duži periodi između napada gihta (mjeseci, pa čak i godine). Međutim, napadi znaju napredovati, kao i frekvencija. Bez liječenja giht može uzrokovati trajna oštećenja zglobova i bubrega.

Giht je uzrokovan nagomilavanjem kristala mokraćne kiseline u zglobovima. Mokraćna kiselina je rezultat razlaganja purina, sastojka koji se može pronaći prirodno u tkivu tijela i raznoj hrani.

Većina osoba razlaže mokraćnu kiselinu u krvi koja putuje putem krvi kroz urin. Kod osoba sa gihtom, mokraćna kiselina se nagomilava u krvi i stvrdne u kristale. Kristali se sakupljaju u zglobovima ispod kože, što uzrokuje giht.

Jedni od razloga pojave gihta su :

– Tijelo pravi previše mokraćne kiseline

– Bubrezi ne rade pravilno, te mokraćna kiselina ne izlazi iz tijela

– Preveliki unos hrane koja ima visoke nivoe purina može voditi ka nagomilavanju kristala mokraćne kiseline u zglobovima.

Facebook komentari