Šta je to gonartroza?

Autor: Prim.dr Sakip Korać, specijalista ortopedije i traumatologije

Šta su zglobovi?

Zglobovi su sastavni dio sistema za kretanje. Zglobne plohe tijela koje čine jedan zglob prekriva zglobna hrskavica debljine svega nekoliko milimetara. Zdrava zglobna hrskavica osigurava nesmetano klizanje zglobnih ploha, bez problema podnosi opterećenja i ublažava udarce te štiti zglobna tijela od povreda.  

Da li zglobovi mogu da obole?

Artroza ili osteoartroza je najuobičajenija reumatska bolest koja pogađa sve veći broj ljudi. Nastaje usljed prekomjernog ili neravnomjernog opterećenja zgloba, zbog čega dolazi do trošenja zglobne hrskavice koja ne može da podnese dalje opterećenje. Uz trošenje zglobne hrskavice, slabe i okolne strukture zahvaćenog zgloba, prije svega mišići i tetive mišića.  

Koji su najčešći simptomi artroze?

Zglob koji je zahvaćen reumatskom bolešću artrozom postaje deformisan, ukočen i bolan.  Ovim je oboljenjem najčešće zahvaćen koljeni zglob, pri čemu su artrotične promjene jako neugodne i bolne, a prati ih smanjena pokretljivost zgloba. Kod ovog oboljenja, generalno gledajući, dolazi da stanjenja i kompletnog ogoljavanja zglobne hrskavice, a na periferiji zgloba dolazi do stvaranja koštanih izdanaka, tzv. osteofita.  

Artroza koljena

Najčešće je artrozom pogođen zglob koljena. Artroza koljena se zove gonartroza. U prvim stadijima gonartroze, javlja se bol pri određenim aktivnostima (hod niz stepenice), kao i povremena kratkotrajna ukočenost te krepitacije (pucketanje) pri pasivnim pokretima. 

U krajnjem stadiju se javlja varus deformacija koljena

U kasnijim stadijima, javlja se ograničena pokretljivost koljena i nestabilnost zbog slabljenja mišića natkoljenice. To je razlog naglog “klecanja” i “propadanja” koljena. U krajnjem stadiju se javlja varus deformacija koljena (O noge), što dovodi do dodatnog oštećenja svih struktura i izraženije nestabilnosti koljena.

Kako se postavlja dijagnoza? 

Pored simptoma, u dijagnostici se koristi i rendgenografija. Mogu se koristiti CT kao i MRI. Radiološke promjene na zahvaćenim zglobovima potvrđuju dijagnozu. One nisu uvijek u korelaciji s kliničkim simptomima. Postoje takozvane „nijeme artroze“, kod kojih se javlja bol tek u poodmakloj fazi. Kod nekih osoba se već u ranim fazama javlja jača bol.

Kako se liječi? 

Liječenje se sastoji u smanjenju bolnosti i mišićnog grča, poboljšanju funkcije samog zgloba, sprečavanju nastanka ukočenosti i što ranijem osposobljavanju za redovne aktivnosti. 

Liječenje lijekovima je neophodno, kako bi se djelovalo protiv bola i nastale upale. U tom smislu se koriste lijekovi iz skupine nesteroidnih antireumatika koji se uzimaju oralno, te vrlo brzo smanjuju bol i otok, a djeluju u pravcu smanjenja upalne reakcije koja je zahvatila zglob. Pojedini lijekovi iz ove skupine se primjenju u obliku gelova. Zavisno od težine bolesti, lijekovi kortikosteroidi se mogu aplicirati pomoću injekcije direktno u zglob. 

U okviru liječenja, primjenjuju se i različite vrste fizikalne terapije. U najtežim slučajevima primjenjuje se hirurško liječenje. 

Facebook komentari