Šta je to hatha joga i koje su njene prednosti?

Ako volite jogu ili idete na časove joge, ili ste se pak informisali o ovoj vrsti tjelovježbe, sigurno ste čuli za hatha jogu.

Ukoliko još niste, radi se o jednom od najpopularnijih stilova joge i ima dugu historiju od svog drevnog nastanka do moderne prakse. Ali šta je, zapravo, hatha?

Tradicionalno, hatha joga je fantastičan pojam za bilo koju vrstu joge koja uključuje vježbe tijela (‘asane’), tehnike disanja (‘pranayama’), vježbe zaključavanja (bandha), vježbe jogijskih pečata (mudra) i povlačenja pažnje, vježbe pročišćenja tijela i nadija (shat-karma kriya) te rad s energetskim tijelom (čakre i nadiji).

U SAD-u razvio i termin ‘hatha’ kako bi se opisala određena vrsta joge koja je u pravilu usporena ali s fokusom na pravilno usklađivanje.

Riječ hatha označava snagu ili silu. Kroz praksu hatha joge nastoji se uravnotežiti nervni sistem te osloboditi životne sile u nama.

Koje su zdravstvene koristi hathe?

Manje anksioznosti, bolja ravnoteža

Malo istraživanje iz 2014. u kojem su učestvovala 34 muškarca otkrilo je da su oni koji su završili petomjesečni program hatha joge mogli poboljšati svoju posturalnu kontrolu. Na temelju tih rezultata, autori zaključuju da hatha joga treningom može poboljšati tjelesnu ravnotežu.

Poboljšanja u kondiciji

Istraživanje iz 2015. godini na odraslim kineskim ljudima otkrilo je da je 12-sedmični hatha joga program imao pozitivne učinke na nekoliko komponenti fitnesa, uključujući kardio izdržljivost, mišićnu snagu i izdržljivost i fleksibilnost.

I izvan ovih istraživanja, postoji mnoštvo prednosti joge općenito, uključujući podatke koji sugerišu njenu sposobnost liječenja boli, krvnog pritiska, smanjenja simptoma menopauze, pomože u hroničnim bolestima, poboljšanju mentalnog zdravlja i još mnogo toga.

Joga vas čini vrlo pokretnima i vrlo sposobnima.

Kako izgleda čas hatha joge?

Specifični format hatha joge se razlikuje od učitelja do učitelja i od razreda do razreda, ali obično predavanja započinju nekom vrstom ‘vježbe centriranja’. To može biti u sjedećem položaju ili na leđima, a može uključivati ​​jednostavnu meditaciju, vježbu disanja ili čak samo trenutak tišine.

Onda vas učitelj može voditi kroz niz pokreta (uvijanje, savijanje) koji se grade prema ‘vrhunskoj pozi’.

Nakon što postignete vrhunsku pozu, možete napraviti niz pokreta kako biste izbalansirali neke od prethodnih poza kako biste bili sigurni da se osjećate uravnoteženo.

Hatha se također fokusira na dah koji je tempiran na pokrete (obično sporijim ritmom od onoga što biste mogli doživjeti u vinyasa jogi).

Hatha joga jedan je od najpopularnijih stilova joge. Ona je izvrsna za širok spektar ljudi, posebno početnike, jer vam nije potrebno puno prethodnog znanja ili iskustva da biste započeli s hathom.

Facebook komentari