Šta je to hidrostatičko vaganje

Hidrostatičko vaganje, također poznato kao podvodno vaganje ili hidrodenzitometrija, jedan je od najtačnijih načina za mjerenje tjelesne masnoće. Smatralo se zlatnim standardom za mjerenje sastava tijela sve dok se nisu razvile napredne metode, kao što su CT i MRI. Tokom ispitivanja, mjerite težinu izvan vode i u vodi.

Razlika između ta dva mjerenja pomaže stručnim osobama da izračunaju gustoću tijela i postotak tjelesne masnoće. Hidrostatičko vaganje se uglavnom radi na sportašima, u istraživanju ili u drugim situacijama kada je potrebno tačno mjerenje.

Ovo vaganje se temelji na Arhimedovom principu. Navodi se da je količina tekućine potopljenog objekta jednaka volumenu predmeta. Mjerenjem težine na kopnu i težine pod vodom se računa gustoća tijela. Mast je lakša od kosti i mišića, tako da se gustoća može koristiti za izračunavanje postotka masnoće. Ako je vaša podvodna težina relativno teška, ona ukazuje na niži postotak tjelesne masnoće, i obrnuto.

Prije hidrostatičkog vaganja, vjerojatno će vam reći da četiri sata prije izbjegavate vježbanje ili jedenje i ponesete lagani kupaći kostim. Stručna osoba mjeri i bilježi tjelesnu težinu izvan vode. Zatim polako ulazite u spremnik sa vodom koji ima podvodno sjedalo koje visi sa skale. U potpunosti se potopite u vodu dok sjedite na stolici i napravite veći izdah. Ovaj test ponavljate tri puta.

Facebook komentari