Šta je to FODMAP dijeta

FODMAP dijeta je plan ishrane napravljen da pomogne u kontroli simptoma povezanih sa iritabilnim sindromom crijeva.

FODMAP je akronim za Fermentisane Oligosaharide Disaharide Monosaharide i Poliole. Ovi kratki lanci ugljikohidrata se mogu pronaći prirodno u mnogim vrstama hrane koju jedemo. Dijele tri bitne karakteristike – slabije se upijaju u crijevima, povlače dodatnu vodu u crijeva i brzo fermentiraju bakterije u crijevima. U zavisnosti od kvantiteta i individualne tolerancije, FODMAP dijeta može dovesti do pojave gasova, nadimanja, stomačnih bolova i dijareje.

Postoje 4 dijela FODMAP dijete:

Oligosaharidi koji se dalje dijele na fruktane i galaktane. Fruktani se mogu pronaći u ječmenim proizvodima, luku, bijelom luku, artičokama. Galaktani se nalaze u leći, brokoliju, grahu i proizvodima baziranim na soji.

Najpoznatiji disaharid je laktoza, koja se prirodno pojavljuje u mliječnim proizvodima i zahtjeva laktazu, probavni enzim koji služi za upijanje.

Fruktoza je monosaharid pronađen u voću. Upijanje fruktoze je povećano kada se kombinuje sa ostalim izvorima glukoze, drugog oblika šećera. Stoga, kada je u pitanju FODMAP dijeta, nije svako voće jednako. Samo se jednake količine fruktoze i glukoze mogu lako tolerisati.

Polioli su šećerni alkoholi koji se mogu pronaći u nektarinama, jabukama, kruškama i povrću kao što su gljive i karfiol.

Ova dijeta počinje sa niskim nivoima FODMAP-a, koji obično traju od 6 do 8 sedmica. Nakon toga se polako uvodi hrana koja sadrži FODMAP. Tokom tog perioda, bitno je pratiti znakove probavnih smetnji da bi se identifikovale stvari koje štete organizmu.

Postepeno ubacivanje je veoma važno jer izbacivanje previše voća, povrća i ostalih namirnica može voditi ka nedostacima nutrijenata kao što su vlakna, minerali i proteini. Ova dijeta je napravljena individualno da bi pomogla u kontrolisanju simptoma, a ne u liječenju.

Facebook komentari