Šta je to pliometrijski trening

Sjećate li se kako ste se igrali kao djeca, sa skakanjem i preskakanjem u parku? Vježbe koje radite sa pliometrijskim treningom oponašaju te dinamičke pokrete.

Pliometrijski trening se još zove i trening skakanja. To je tehnika koja se koristi na različite načine. Može se koristiti kao pomoć pri igranju košarke, tenisa ili bilo koje druge aktivnosti koja koristi eksplozivne pokrete.

U trening se uvode serije skokova kao što su čučnjevi sa skokovima ili skokovi na jednoj nozi. Neki pokreti mogu biti brži od ostalih. Svaki put kada skočite, mišići se rastežu. Kombinacija rastezanja i kontrakcija postavlja mišiće u pravilan oblik.

Ovakvi oblici treninga se ne rade svaki dan jer mišićima treba odmor od svog skakanja. Ako niste aktivni, trebali biste prvo početi sa blažim oblicima fitnessa da bi uveli u svoju rutinu i pliometrijski trening.

Trening koristi maksimalan nivo snage za jačanje mišića. Pokreti su brzi i eksplozivni, stoga se morate pripremiti da koristite više energije od običnog težinskog treninga.

Dijelovi tijela koja se najbolje jačaju tokom ovog treninga su noge, te fleksibilnost i snaga mišića. Ovakav trening nije za početnike, već za osobe koje su usavršile fleksibilnost i držanje tijela zbog mogućnosti povreda ili pada. Ako imate dobru kondiciju te želite da pojačate trening, vjerovatno ćete uživati u izazovima pliometrijskog treninga. Odličan je način vježbanja ako volite sportove koji uključuju trčanje ili skakanje, kao što je tenis, košarka ili skijanje.

Facebook komentari