Šta je to povreda meniskusa?

Kao i većina povreda koljena, povreda meniskusa može biti veoma bolna. Nažalost, ovo je veoma uobičajena povreda. Meniskus je dio hrskavice u koljenu koji stabilizuje i omekšava zglobove. Štiti kosti od loma i istegnuća. Povrede meniskusa su veoma česte u kontaktnim sportovima kao što je fudbal ili košarka. Pojavljuju se kada osoba iznenada promijeni smjer kretanja ili pri naglim pokretima za vrijeme trčanja. 

Povreda mensiskusa je ozbiljnija kod starijih sportaša, s obzirom da meniskus slabi kako starimo. Više od 40 posto osoba preko 65 godina imaju ovakvu vrstu povrede.

Simptomi povrede meniskusa uključuju :

– Bol u koljenu

– Naticanje

– Iskakanje koljena tokom povrede

– Poteškoće sa savijanjem i ispravljanjem noge

– Sklonost da se koljeno ukoči.

Na početku bol i ne mora biti jaka. Možda ćete čak i moći igrati sa povredom. Međutim, kako upala napreduje, bolnost u području koljena se sve više pojačava. 

Da biste ubrzali oporavak, možete da uradite par stvari koje će vam pomoći. Odmarajte koljeno i ograničite aktivnosti ako je koljeno bolno. Možete staviti led na koljeno da biste smanjili bol i naticanje (u prosjeku 15 do 20 minuta svakih 3 do 4 sata). Stavljanje leda će pomoći u akutnoj fazi neposredno nakon povrede. 

Koristite elastični zavoj da biste kontrolisali naticanje koljena te podignite koljeno na jastuk dok sjedite ili ležite. Obavezne su vježbe jačanja i istezanja da bi smanjili stres na koljenu te izbjegavanje aktivnosti kao što su trčanje i skakanje. Ovo su samo neke od mjera samopomoći koje vrijede u prvim satima ili kratkom vremenu nakon povrede ako niste u prilici odmah se javiti ljekaru. Povrede meniskusa zahtijevaju ljekarsku obradu, adekvatnu terapiju i daljnji nadzor i kontrolu.

Facebook komentari