Šta je to povreda meniskusa

Kao i većina povreda koljena, meniskus povreda može biti bolna i razarujuća. Nažalost, ovo je veoma uobičajena povreda. Meniskus je dio hrskavice u koljenu koji stabilizuje i omekšava zglobove. Štiti kosti od cijepanja i istegnuća. Ovakve povrede su veoma česte u kontaktnim sportovima kao što je fudbal. Pojavljuju se kad osoba promjeni smjer nenadano dok trči.

Povreda mensiskusa je ozbiljnija kod starijih sportaša, s obzirom da meniskus slabi kako starimo. Više od 40 posto osoba preko 65 godina imaju ovakvu vrstu povredu.

Simptomi povrede meniskusa uključuju :

– Bol u koljenu

– Naticanje

– Iskakanje koljena tokom povrede

– Poteškoće sa savijanjem i ispravljanjem noge

– Sklonost da se koljeno ukoči.

Na početku bol i ne mora biti toliko loša. Možda ćete čak i moći igrati sa povredom. Međutim, kad se upala pojavi, koljeno će boljeti puno više.

Da biste ubrzali oporavak, možete da uradite par stvari koje će vam pomoći. Odmarajte koljeno i ograničite aktivnosti ako je koljeno bolno. Možete staviti led na koljeno da biste smanjili bol i naticanje (u prosjeku 15 do 20 minuta svakih 3 do 4 sata).

Koristite elastični zavoj da biste kontrolisali naticanje koljena, te podignite koljeno sa jastukom kada sjedite ili ležite. Obavezne su vježbe jačanja i rastezanja da bi smanjili stres na koljenu, te izbjegavanje aktivnosti kao što su trčanje i skakanje.

Facebook komentari