Šta je to Serotoninski sindrom?

Serotoninski sindrom je potencijalno ozbiljna negativna reakcija organizma na lijekove koji utiču na povećanje razine serotonina u tijelu. Javlja se zbog nagomilavanja serotonina u tijelu. 

Nervne stanice proizvode serotonin, hormon koji učestvuje u regulaciji probave, cirkulacije, tjelesne temperature i disanja. Ima važnu ulogu i u pravilnoj funkciji centralnog nervnog sistema te reguliše raspoloženje.  

Vrste lijekova koji mogu uzrokovati serotoninski sindrom uključuju lijekove koji se koriste za liječenje depresije, migrene i glavobolje. Prevelike količine serotonina mogu uzrokovati razne simptome koji utječu na mozak, mišiće i druge dijelove tijela.

Serotoninski sindrom može nastati kada počnete uzimati novi lijek koji utiče na  proizvodnju serotonina ili ako povećate dozu lijekova koje već uzimate, a koji utiču na nivoe serotonina. Stanje se najčešće događa kada se zajedno uzmu dvije ili više vrsta takvih lijekova.

Simptomi mogu varirati od zbunjenosti, dezorijentacije, razdražljivosti, anksioznosti  do dijareje, ubrzanog srčanog ritma, visokog krvnog pritiska, mučnine i proširenih zjenica.

Facebook komentari