Šta je to sindrom nemirnih nogu

Sindrom nemirnih nogu je neurološki poremećaj čiji se simptomi pojavljuju u obliku peckanja ili trnaca duboko u nogama. Osobe koje imaju ovaj poremećaj imaju neodoljivu potrebu da pomaknu nogu da bi uklonili nelagodu. Nekad su zahvaćene i ruke. Simptomi se često pogoršavaju noću. Iako ovaj sindrom ne ugrožava zdravlje, može biti nelagodan, pa i bolan.

Lijekovi i jednostavne promjene načina života mogu pomoći oboljelima da bolje podnose ovaj poremećaj. Smatra se da je sindrom nemirnih nogu genetsko neurološka bolest koju uzrokuje hemijska neravnoteža u mozgu. Istraživanja pokazuju da kofein može pojačati simptome. Sindrom je povezan i sa manjkom željeza ili folne kiseline, posebno kod osoba sa bubrežnim bolestima.

Da biste nadoknadili manjak kroz ishranu, preporučuje se konzumiranje vitamina E, suplementi željeza ili kompleks B vitamina. U smanjivanju simptoma pomaže i izbjegavanje kofeina i dekongestiva.

Izbjegavajte stimulirajuće aktivnosti do tri sata prije odlaska na spavanje, uključujući fizičku aktivnost i „težu“ hranu.

Potrudite se da mjesto gdje spavate bude tiho i hladno – previše zagrijana soba pogoršava sindrom nemirnih nogu.

Za smanjivanje stresa, koji može pokrenuti simptome, upustite se u tehnike opuštanja poput joge ili meditacije.

Potopite stopala u hladnu vodu, jer to može biti učinkovito u ublažavanju tegoba. Nemojte koristiti ledenu hladnu vodu jer ona može uzrokovati oštećenje živaca.

S druge strane, ljekar može prepisati niz recepata za ublažavanje simptoma.

Facebook komentari