Šta je to specifična dijeta sa ugljikohidratima

Specifična dijeta sa ugljikohidratima je ograničeni plan ishrane koji pomaže osobama sa Kronovom bolesti, ulcerativnim kolitisom, divertikulitisom, cističnom fibrozom i hroničnom dijarejom. Ovakva dijeta dozvoljava neke ugljikohidrate, dok izbacuje druge, bazirana na probavi. Možete jesti svježe voće, većinu povrća, meso bez aditiva i domaći jogurt, ali ne i škrob, žitarice i prerađenu hranu.

Teorija iza ove dijete je da se određeni ugljikohidrati ne probave u potpunosti, te ostaju u crijevima, gdje ih bakterije razlažu. Ovo može uzrokovati razmnožavanje štetnih bakterija, te taj otpad izazvati lančanu reakciju ili iritaciju crijeva.

Ograničavanjem ugljikohidrata na samo one koji se lako probavljaju, ne ostavljamo ostatke u crijevima koji mogu uzrokovati razmnožavanje bakterija koje vode ka iritaciji.

Hrana koja je dozvoljena u ovom tipu dijete je :

– Svježe, neprerađeno meso, živina, riba i jaja

– Određene mahunarke, uključujući leće, grah, svježi indijski orah i prirodni kikiriki puter

– Domaći jogurt fermentiran minimalno 24 sata

– Većina povrća

– Zamrznuto, svježe ili sušeno voće bez dodanog šećera

– Većina orašastih plodova

– Čaj, kafa, sirće i sokovi bez aditiva i med.

Hrana koja nije dozvoljena uključuje šećer, prerađenu fruktozu, sukrozu, žitarice, konzervisano voće, prerađenu hranu, kanola ulje, majonezu, čokoladu i slatkiše, te svo mlijeko i mliječne proizvode koji imaju visoke nivoe laktoze.

Facebook komentari