Šta jesti da ojačate svoj imunološki sistem?

Evo nekoliko prehrambenih navika koje vam mogu pomoći da ostanete zdravi.

Jedite voće i povrće svaki dan

Ove namirnice sadrže ključne vitamine uključene u zaštitu imunološkog sistema. Vitamin C u namirnicama kao što su jagode, paprika, brokula i citrusi, pomaže u normalnom funkcionisanju ćelija imunog sistema, uključujući fagocite (vrste ćelija koje gutaju potencijalno štetne čestice). Vitamin A pomaže u održavanju zdravih tkiva u ustima, crijevima i respiratornom traktu, a nalazi se u slatkom krompiru, špinatu, mrkvi i dinji. Ukoliko ste u mogućnosti, preferirajte konzumiranje voća ili povrća bolje jer sve komponente u hrani djeluju u interakciji kako bi pružile zaštitu. Ukoliko niste, možete imati koristi od uzimanja kvalitetnih vitaminskih dodataka prehrani (npr. CVit®,D3 KID® kapi ili D3 SPRAY®, Polibevit®)

Unosite dovoljno proteina

Premalo proteina može oslabiti vaš imunološki sistem. Hrana bogata proteinima opskrbljuje organizam aminokiselinama koje su potrebne za izgradnju esencijalnih proteina u tijelu, uključujući antitijela. Hrana životinjskog porijekla sadrži cink – mineral koji vaše tijelo koristi za stvaranje T-ćelija (cink možete pronaći i u indijskom orahu i slanutku).

Uključite fermentisanu hranu

To su namirnice koje sadrže bakterije i dobre su za crijevni mikrobiom. Mikrobiom je naziv za trilione bakterija koje žive u vašim crijevima, gdje se zapravo nalazi mnogo ćelija uključenih u izgradnju imuniteta. Fermentisana hrana poput jogurta (potražite izraz „žive i aktivne kulture” na etiketi), kefira, kiselog kupusa…, pomažu korisnim bakterijama da bujaju u crijevima, ostavljajući manje mjesta za štetne bakterije.

Začinite svoje obroke

Sva biljna hrana ima svoje jedinstvene spojeve koji nude potencijalne koristi za jačanje zdravlja. Namirnice i začini poput bijelog luka, đumbira, origana i cimeta istraživani su zbog intrigantnih antimikrobnih, protuupalnih i antioksidativnih sposobnosti. Nisu čarobni lijek za sve, ali dodavanjem ovih sastojaka  hrani, dobijate još više korisnih spojeva u obrocima koje jedete svaki dan.

Facebook komentari