Šta kažu stručnjaci o uzimanju magnezija za spavanje?

Vjerovatno često slušate kako je san neophodan za svaki aspekt vašeg mentalnog i fizičkog zdravlja. To, prije svega, znači da je jako važno obratiti se svom ljekaru ako ne spavate dobro jer uzrok problema sa spavanjem može biti i neko zdravstveno stanje koje se može tretirati, poput apneje u snu, demencije ili čak nekih mentalnih poremećaja.

Možda još niste čuli da magnezij, mineral koja se nalazi u mnogim namirnicama, može poboljšati kvalitet spavanja.

Zašto magnezij?

Unos dovoljne količine magnezija važan je za ljudski organizam iz više razloga. Prvo, magnezij je neophodan da bi vaše tijelo proizvodilo dovoljno energije. Magnezij, također, igra ulogu u razvoju kostiju pa čak doprinosi i ključnim tjelesnim funkcijama, poput normalnog srčanog ritma ili kontrakcija mišića.


Kako vam uzimanje magnezija može pomoći da spavate?

Uzimanje magnezija za bolji san nije standardna praksa, ali je stekla popularnost polazeći od pretpostavke da magnezij djeluje smirujuće na centralni nervni sistem. Iako još nema definitivnih dokaza da magnezij značajno poboljšava kvalitet spavanja, vrijedi napomenuti da su prednosti uzimanja magnezija za spavanje primijećene uglavnom kod starijih pacijenata.


Kako možete sigurno uzimati magnezij za spavanje?

Uključivanje namirnica bogatih magnezijem u vašu prehranu predstavlja jednostavan način da povećate njegov unos. Dobri izvori magnezija uključuju lisnato zeleno povrće poput špinata, kao i orašaste plodove, sjemenke, mahunarke i cjelovite žitarice.

Uzimanje magnezija prije spavanja neće vam nužno naštetiti ukoliko ste se prethodno konsultovali sa ljekarom. Ako je vaš ljekar saglasan sa vašom odlukom o uzimanju magnezija, jako je važno pridržavati se preporučene doze na pakovanju.

Facebook komentari