Šta može narušiti imuni sistem

Naš imuni sistem je napravljen od različitih ćelija, i radi najbolje u zaštiti protiv bakterija i bacila kojima smo izloženi svakodnevno.

Iako je moguće stabilizovati imunitet stvaranjem navika kao što su zdrava ishrana i dovoljan san, postoji nekoliko neočekivanih faktora koji utječu na imuni sistem, bez obzira koliko se trudili.

Previše vježbanja – Fizička aktivnost je jedan od načina jačanja imuniteta. Međutim, kod treninga težeg intenziteta, tijelo je pod opterećenjem jer je konstantno u oporavku od dugih sati u teretani ili trčanja. Koliko god voljeli svoje tijelo, dajte mu vremena da se odmori između teških sesija.

Usamljenost i izolacija – Usamljenost može povećati kortizol, hormon stresa, koji može utjecati na imuni sistem. Nedostatak socijalnog života i usamljenost znaju napraviti nered u imunom sistemu.

UV zrake – Dok sunčeva svjetlost i svjež zrak prijaju tijelu, prevelika izloženost UV zrakama utječe na imuni sistem. Postoje različiti oblici UV zraka iz sunčeve svjetlosti, ali i iz ekrana računara i TV-a. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), postoje dokazi koji upućuju da izloženost UV zrakama može pogoršati aktivnost i proizvodnju određenih ćelija imuniteta.

Pasivno pušenje – Nažalost, druženje s prijateljima koji puše oko vas može oštetiti imunitet. Istraživanja su pokazala da izloženost pasivnom pušenju ubije oko 600.000 ljudi svake godine i povećava rizik za akutne respiratorne infekcije. Imuni sistem je također izložen.

Diranje predmeta – Možda držite telefon i sto na poslu redovno čistim, ali postoje mnoge stvari koje diramo svakodnevno, a pune su bakterija. Stepenice, kolica za šoping, pa čak i nečija olovka. Pokušajte da imate uz sebe uvijek antibakterijske maramice i sredstvo.

Facebook komentari