Šta nam naši nokti govore o zdravlju?

Izbočine, crvenilo ili bijele tačkice na noktima mogu biti znak neke bolesti. Problemi sa jetrom, plućima i srcem se mogu reflektovati različitim promjenama na noktima.

Blijedi nokti – Veoma blijedi nokti mogu biti pokazatelj bolesti kao što je anemija, zatajenje srca, jetrena bolest, a mogu biti i posljedica neuhranjenosti. 

Bijeli nokti – Ako su nokti bijeli sa tamnijim krajevima, to može biti simptom hepatitisa.

Žuti nokti – Najčešći uzroci žutih noktiju su gljivične infekcije. Kako se infekcija pogoršava, tako se ležište nokta povlači te nokti postaju deblji i raspadaju se.

Plavi nokti – Nokti plave boje mogu značiti da tijelo ne prima dovoljno kisika te mogu biti pokazatelj ozbiljnih problema sa plućima. 

Zgužvani nokti – Mogu biti rani pokazatelj psorijaze ili upalnog artritisa. Diskoloracija nokta je uobičajena, te koža ispod nokta poprima smeđu ili crvenu boju.

Ispucali nokti – Suhi nokti koji lako pucaju su povezani sa problemima tiroidne žlijezde, dok pucanje kombinirano sa žutom bojom je najčešće rezultat gljivične infekcije.

Crne linije ispod nokta – Ove crne linije  mora odmah pregledati ljekar jer mogu biti uzrok melanoma, oblika raka kože.

Iako promjene na noktu prate mnoga stanja, često nisu prvi znaci neke bolesti. Bilo koja abnormalnost na noktu može biti bezopasna, ali i pokazatelj neke bolesti, stoga je veoma bitno posjetiti ljekara koji će utvrditi da li je sve uredu sa zdravljem.

Facebook komentari