Šta nam nokti naši govore o zdravlju

Izbočine, crvenilo, ili bijele tačkice na noktima su simptomi koji mogu biti znak neke bolesti. Problemi sa jetrom, plućima i srcem se mogu odraziti kroz nokte.

Blijedi nokti – Veoma blijedi nokti mogu biti pokazatelj bolesti kao što su anemija, zatajenje srca, probleme sa jetrom i neuhranjenost.

Bijeli nokti – Ako su nokti većinom bijeli sa tamnijim krajevima, ovo može biti simptom hepatitisa.

Žuti nokti – Najčešći uzroci žutih noktiju su gljivične infekcije. Kako se infekcija pogoršava, tako se ležište nokta povlači, te su nokti deblji i raspadaju se.

Plavi nokti – Nokti sa plavom bojom mogu značiti da tijelo ne prima dovoljno kisika, te mogu biti pokazatelj i problema sa plućima, kao što je emfisema.

Zgužvani nokti – Mogu biti rani pokazatelj psorijaze ili upalnog artritisa. Diskoloracija nokta je uobičajena, te koža ispod nokta poprima smeđu ili crvenu boju.

Ispucali nokti – Suhi i nokti koji lako pucaju su povezani sa problemima tiroidne žlijezde, dok pucanje kombinirano sa žutom bojom je najčešće rezultat gljivične infekcije.

Crne linije između nokta – Ove crne linije bi se trebale odmah pregledati jer mogu biti uzrok melanome, oblika raka kože.

Iako promjene na noktu prate mnoga stanja, one nisu prvi znakovi neke bolesti. Bilo koja abnormalnost na noktu može biti bezopasna, ali i pokazatelj neke bolesti, stoga je veoma bitno otići doktoru koji će utvrditi da li je sve uredu sa zdravljem.

Facebook komentari