Šta nas može održavati sitim

Ishrana bogata proteinima korisna je za našu sitost. Aminokiseline su blokovi proteina, te argininin i lisin bitni za zdravlje mišića, kostiju, organa, i proizvodnju hormona. Postoji mnogo dokaza da povišene amino kiseline smanjuju apetit, te nam daju osjećaj zadovoljstva i sitosti.

Tijelo nikad ne proizvodi lisin samostalno, što znači da ga unosimo primarno kroz ishranu. Određena hrana bogata proteinima (avokado, badem i pistacije), ima visoke koncentracije ove dvije aminokiseline, što im aktivira tanticite. Tanticiti šalju signale u krv i mozak koji kontrolišu apetit.

S druge strane, šljive i marelice, koje ne sadrže proteine, su ustvari bogate argininom i lisinom. Ovo nam otvara granice po pitanju pravljenja novih režima ishrane i gubljenja kilograma po principu izdvajanja određenih amino kiselina u ishranu, te kao rezultat dobijamo sitiji stomak i zdraviju težinu.

Pokušajte se fokusirati na izvore arginina i lisina u svako jelo, gdje ćete i dalje ubacivati izvore proteina i zdravih masti. Mnoga hrana koja je bogata argininom i lisinom su dobar izvor proteina, vlakana i nezasićenih masti. Stoga jedna grupa hrane može da sadrži više vrsta nutrijenata (skuša je odličan izvor arginina, lisina, proteina i zdravih omega 3 masnih kiselina).

Leće nude protein koji gradi mišiće pored vlakna zdravih za srce. Bademi sadrže proteine, vlakna i zdrave masti. Sve je u planiranju i izradi obroka koji odgovaraju funkciji tijela i održavanju zdravlja organizma.

Facebook komentari