Šta očekivati tokom visokorizične trudnoće?

Ako imate visokorizičnu trudnoću, vaša beba može biti pod povećanim rizikom za razvijanje zdravstvenih problema prije ili nakon porođaja. Obično se koriste specijalni nadzor ljekara i posebna, pojačana njega tokom trudnoće. Visokorizična trudnoća je najčešće rezultat nekog medicinskog stanja prije trudnoće. U ostalim slučajevima, problem se razvija u trudnoći što dovodi bebu i majku u opasnost.

Specifični faktori koji mogu doprinijeti razvoju visokorizične trudnoće su:

Povećana starosna dob
Rizici u trudnoći su veći za majke iznad 35 godina starosti.

Životni stil
Pušenje, konzumiranje alkohola i korištenje psihoaktivnih supstanci mogu rezultirati rizičnom trudnoćom.

Zdravstveni problemi majke
Visok krvni pritisak, dijabetes, gojaznost, epilepsija, bolesti štitne žlijezde tiroidne bolesti, srčani ili krvni poremećaji, astma i infekcije povećavaju uzroke.

Komplikacije u trudnoći
Različite komplikacije se mogu razviti tokom trudnoće, i to pozicija posteljice, usporen rast ploda kao I Rh krvna grupa trudnice.

Višestruka trudnoća
Rizici u trudnoći su veći za žene koje nose blizance ili žene sa višeplodnom trudnoćom

Historija trudnoće
Historija problema povezanih sa trudnoćom kao što je preeklampsija, povećava mogućnost da sljedeća trudnoća bude visokorizična. Ako ste imali više ranih porođaja, pod povećanim ste rizikom.
Ako znate da imate visokorizičnu trudnoću ili želite da preventirate takvo stanje, pokušajte se držati osnovnih savjeta:

Zakažite raniji termin kod doktora
Ako želite da zatrudnite, konsultujte se sa svojim doktorom. On će vas preusmjeriti da uzimate dnevne prenatalne vitamine i folnu kiselinu te održite zdravu težinu prije nego što zatrudnite. Ako imate neki zdravstveni problem, liječenje će biti u skladu sa pripremama za trudnoću.

Osnovna prenatalna njega
Redovni prenatalni pregledi mogu pomoći doktoru da promatra bebino i majčino zdravlje.

U zavisnosti od okolnosti, doktor će predložiti :

Specijalizirane ultrazvučne preglede – Ovaj tip fetalnog ultrazvuka – tehnika slike koja koristi frekvencije visokih zvučnih valova da proizvede sliku bebe u maternici, može uočiti problem kao što je abnormalan unutarmaterični razvoj ploda.

Analiza prenatalne slobodno-cirkulacijske fetusne DNK (cfDNA) – Pomoću ove procedure traga se za specifičnim hromozomskim anomalijama ploda.

Invazivno genetičko snimanje – Doktor može preporučiti amniocentezu ili biopsiju korionskih resica (CVS). Tokom amniocenteze, uzorak tekućine koja okružuje i štiti bebu tokom trudnoće (amniotička tekućina) se izvlači. Amniocenteza može identifikovati određena genetička stanja i nepravilnosti mozga. Tokom CVS-a, uzorak ćelije se uzima iz posteljice.

Ultrazvučno mjerenje dužine grlića maternice – Doktor može koristiti ultrazvuk da izmjeri dužinu cerviksa na prenatalnim pregledima da utvrdi da li je trudnica pod rizikom za rani porođaj.

Laboratorijski testovi – Test urina za unirarne infekcije i bolesti kao što su HIV i sifilis je moguće uraditi za prikaz mogućih infekcija.

Facebook komentari