Šta odabrati kod zaustavljanja proljeva?

Autor: Dr Senahid Begić, specijalista urgentne medicine

Proljev (dijareja) predstavlja povećanje obima ili učestalosti stolice. Kod odraslih se smatra da je gornja granica dnevne mase stolice oko 200 grama, a kod djece oko 10 grama na kg tjelesne mase. Vrijednosti iznad toga mogu se smatrati proljevom. Uobičajeno konzistencija stolice je kašasta do tečna, pa sve do stolice koja je vodenasta. Inače, voda čini 60 do 90% zapremine normalne stolice. Proljeve dijelimo prema trajanju na akutne i hronične. Akutni proljev traje do nekoliko dana, obično 3 do 5, a hroničnim se smatra onaj koji traje preko 3 sedmice.

Infektivni i neinfektivni proljev

Dalje, prema uzroku može biti infektivan i neinfektivan. Mi ćemo se ovdje pozabaviti infektivnim proljevom, koji je, po raširenosti u svijetu, druga najčešća grupa bolesti. Infektivni proljev, opet, može biti invazivan i neinvazivan. Ovaj prvi se prepoznaje po opštim simptomima (povišena temperatura, groznica), te krvavim, sluzavim i gnojavim stolicama, pa je i njegovo liječenje kompleksnije. Neinvazivni infektivni proljev je najčešći, izražen tokom čitave godine, ali naročito u ljetnom periodu, kada se i češće putuje, mijenja sredina (“putnička dijareja”), i kada je izraženija konzumacija sirovog voća i povrća, ali i prerađevina koje se lakše kvare (mljeveno meso, majoneza, sladoled…). Uzročnici akutnog infektivnog proljeva su najčešće Salmonela, Šigela, Ešerihija koli, Kampilobakter jejuni, rjeđe Stafilokokus aureus, te neki virusi i protozoe. U liječenju akutnog infektivnog proljeva, dolazi u obzir simptomatski tretman gubitka  tečnosti i elektrolita iz organizma. U lakšim slučajevima i ako nije pridruženo povraćanje to su oralni pripravci elektrolita, a u težim stanjima intravenska infuzija elektrolita. No, glavno mjesto u liječenju zauzima enteroantiseptik Enterofuryl STOP®.

Enterofuryl STOP® bolji izbor od probiotika

U komparativnoj studiji iz 2016. Enterofuryl STOP® se pokazao značajno  boljim izborom u odnosu na probiotike u liječenju dijareje. Enterofuryl STOP® (nifuroksazid) je lijek koji ima antimikrobno djelovanje i možemo slobodno reći, isključivo lokalno, jer se, de facto, uopšte ne resorbuje iz probavnog trakta. Time je potpuno pouzdan jer nema neželjenih djelovanja (osim vrlo rijetkih alergijskih reakcija, izuzetno, kod osjetljivih pojedinaca). Doziranje je vrlo jednostavno: 4 x 1 kaspula dnevno, odnosno ukupno 800 mg na dan, za djecu iznad 15 godina i odrasle. Ukoliko se radi o djeci mlađoj od 15 godina, na tržištu se nalaze drugi oblici (sirup za djecu iznad dvije godine) i jačine nifuroksazida (kapsule 100 mg i 200 mg za djecu iznad šest godina starosti i odrasle), koji se mogu dobiti uz preporuku ljekara, odnoso na ljekarski recept. U slučaju da nakon tri dana nije došlo do poboljšanja, da se broj stolica povećao preko šest, da se javilo povraćanje, temperatura, krv, sluz, ili gnoj u stolici, ili bilo kakvo drugo pogoršanje opšteg stanja, treba razmotriti drugi ili dodatni način liječenja, jer se vjerovatno radi o invazivnoj formi infektivnog  proljeva. Predoziranje lijekom Enterofuryl STOP® nije zabilježeno. Osim poznate alergije na sastavne komponente lijeka, uz pridržavanje dobnih ograničenja nema kontraindikacija za njegovu upotrebu.

Facebook komentari