Šta se dešava ako pojedete buđ na hrani

Iako plijesan (buđ) koje možemo naći na biljkama i životinjskim proizvodima mogu biti opasne, obično nisu, prema USDA. Ustvari, plijesan se može naći na nekoj hrani kao sastavni dio, uključujući sušenu pršutu i sireve (plavi sir, Gorgonzola sir, Brie i Camembert). U ovakvim slučajevima, buđ je sigurna. Međutim, šta se dešava ako pojedete voćku ili hljeb koji ima na sebi prljavo zelene čestice? Možete se osjećati bolesno nakon što unesete buđ, ali se to najčešće dešava zbog ukusa, ne radi toksina u njemu.

Čak i tad, trebali biste pričekati da vidite hoće li se neki simptomi početi pojavljivati, s obzirom da imuni sistem, ako je zdrav, može probaviti oblik buđi. Stomak je teško područje, stoga većina bakterija i gljivica ne može da preživi u njemu.

Nije uobičajeno da se možete teško razboliti od buđi koju ste unijeli u organizam. I u takvim slučajevima, morate pojesti veliku količinu da bi organizam bio preopterećen. Ako simptomi opstaju i uključuju konstantnu mučninu i povraćanje, onda biste trebali otići doktoru.

U nekim slučajevima, ljudi imaju alergijske reakcije na određenu plijesan (buđ), što može doprinijeti respiratornim problemima.

Iako vidimo samo površinske diskoloracije na hrani, sva plijesan ima korijen koja ulazi u hranu. S obzirom da korijen dozvoljava toksinima da se šire u unutrašnjost neke namirnice, najbolje je da bacite buđavu hranu, neovisno gdje se buđavi dio nalazio.

Postoji određena hrana kojoj možete odsjeći samo zaraženi dio gdje se pojavila buđ kao što je čvrsto voće, povrće i tvrdi sir.

Hrana koju biste trebali baciti ako vidite plijesan na njoj su meki sirevi (koji ne treba da budu buđavi), meko voće, hljeb, mahunarke, jogurt, džem, meso i orasi.

Najbolje što možete uraditi za prevenciju je :

– Pregledajte hranu prije kupovine

– Kupujte namirnice u manjim količinama da biste spriječili rast buđi

– Prekrivajte hranu sa plastičnom folijom

– Ostavljajte zalihe u zamrzivač

– Ostatke od jela pojedite u roku od 3 do 4 dana

– Čistite zamrzivač redovno

– Držite vlažnost u kući ispod 40 posto.

Facebook komentari