Šta se dešava u našem tijelu kada izbacimo ugljikohidrate iz ishrane

Mnogi pokušavaju da izbjegavaju ugljikohidrate s obzirom da se oni obično smatraju „neprijateljima“. Međutim, otkriveno je šta se dešava tijelu kada eliminišemo ključnu grupu hrane iz ishrane. Svi trebamo različite količine ugljikohidrata u zavisnosti od tijela i koliko smo aktivni. Ugljikohidrati su izvor energije tijela. Nije potrebno da se izbacuju iz ishrane.

Vjeruje se da je svijet fitnesa postao preopterećen proteinima, te da je napravio neravnotežu u ishrani. Istraživanja konstantno pokazuju da ishrana sa različitim grupama hrane koja uključuje i žitarice i biljke, koristi crijevima i generalno organizmu.

Izbacivanje ugljikohidrata znači da gubite veliku različitost nutrijenata pronađenih u mahunarkama, žitaricama, voću, povrću i mliječnim proizvodima.

Izbacivanje ugljikohidrata znači da ugrožavate zdravlje crijeva i njene koncentrisane nivoe.

Kada prvi put počnete izbacivati ugljikohidrate, tijelo počinje koristiti masti za energiju gdje ih pretvara u glukozu. S vremenom, tijelo će se navići na korištenje masti, ali nakon dužeg vremenskog perioda. Ovo objašnjava slabost, mučninu, vrtoglavicu i osjetljivost u prvim danima nakon izbacivanja ugljikohidrata.

Najčešći razlog zašto ljudi izbacuju ugljikohidrate iz ishrane je zbog toga što misle da će pomoći pri mršanju. Prema studijama na najvećim mikrobiomima, ne biste ih trebali izbaciti iz ishrane. Ugljikohidrati sadrže manje gram za gram kalorija i veći su izvor vlakana, što je povezano sa manjom težinom. Možete imati zdravu težinu i uživati u ugljikohidratima sa jednostavnijim, zdravijim izvorima ugljikohidrata. Sve je u kvaliteti.

Birajte čitave žitarice i smeđe opcije kao što je hljeb sa čitavim žitaricama, smeža riža, kvinoa, zob, voće, slatki krompir i grah. Za osobe koje treniraju intenzivno, dodajte više visoko kvalitetnih ugljikohidrata u ishranu da pomognete boljoj kvaliteti vježbanja i izvora energije. Ovo može pomoći kod snage i više energije.

Facebook komentari