Šta se može desiti ako se ne istuširate poslije treninga

Nema mnogo toga dobrog kao što je osjećaj poslije treninga, kada se osjećate nepobjedivo – osjećaj da ste uradili nešto odlično za svoje tijelo i svoje zdravlje.

Jedini ubica te sreće je put do tuša, koji se čini kilometrima dug.

Ne postoji onaj koji se nije zapitao, makar jednom, da li je u redu da ovog puta preskoči taj korak, samo se presvuče i izađe napolje? Ako ste poslije treninga baš mokri od znoja, poželjno je da date svom tijelu vremena da se osuši i ohladi, prije nego što krenete na obavljanje sljedećeg zadatka. I to, ne zbog neprijatnog mirisa koji se širi, već iz drugih razloga.

Tokom intenzivnog treninga, osjetićete nalet toplote, koža postaje osjetljivija na prodor bakterija, koje se ubrzano razvijaju na oznojenoj koži. Tuširanje će vas spasiti neželjenih posljedica.

Opasnosti do kojih može doći ako se ne istuširate poslije treninga

“Poslje treninga se na površini kože nakupljaju znoj i “ulja” koja koža prirodno otpušta, kreirajući specifičan sloj “voska”. Ovo izaziva upalne procese na površini kože, stvarajući pogodno tlo za izbijanje bubuljica”, objašnjava osnivač Dermatology and Laser Group, u Njujorku, Araš Akavan za Livestrong.

Takođe, postoji značajna razlika između ljudi koji češće treniraju na otvorenom (penjanje, biciklizam), u odnosu na one koji treniraju u zatvorenim prostorijama. Za te ljude je tuširanje od posebnog značaja, zbog toga što oni na ovaj način spiraju prašinu i toksine iz spoljašnje sredine, koji su se zalijepili za kožu.

Ako vam izbjegavanje tuširanja nakon treninga preraste u naviku, i posljedice mogu da budu ozbiljnije, odnosno da sve preraste u infekciju. Poznato je da se gljivice lako i brzo razvijaju u vlažnim i toplim sredinama, a takva sredina se formira između vaše odjeće i tijela. S tim u vezi, napominjemo da je važno da perete odjeću koju nosite na treninge, između oblačenja. Ako prljavštinu sa prethodnog treninga vratite u dodir sa tijelom, to može da dovede do upalnih procesa – folikulitisa (upale korijena dlake) i pojave akni.

Šta da radite ako nemate vremena za tuširanje

Dajte svom tijelu makar 15 minuta da se ohladi od glavnog dijela treninga. Radite lagane vježbe istezanja  rehidrirajte se, dok tijelo ne vrati regularnu temperaturu i puls. Ako se desi da baš nemate vremena za ovaj proces (što je u redu, ako se ne dešava previše često), nećete imati ozbiljne posljedice po zdravlje, ali se u tom slučaju oslonite na podršku vlažnim maramicama, pranje ruku toplom vodom i sapunom, naprskajte dezodorans i presvucite se u čistu odjeću. Važno je da se, ipak, potrudite da se istuširate u narednih 12-24 sata.

Facebook komentari