Šta su Kegelove vježbe

Kegelove vježbe ojačavaju mišiće dna zdjelice koji održavaju maternicu, mjehur, malo crijevo i rektum. Mnogi faktori slabe mišiće zdjelice, uključujući trudnoću, porođaj, operaciju, konstipaciju, hronični kašalj te gojaznost. Ove vježbe su korisne ako imate problema sa zadržavanjem urina prilikom kašljanja ili kihanja, jak nagon za uriniranjem i propuštanje stolice. Kegel vježbe se mogu raditi tokom trudnoće ili nakon porođaja.

Da biste počeli sa ovim vježbama, trebate :

Naći prave mišiće – Identifikujte mišiće zdjelice i onda možete raditi vježbe u bilo kojoj poziciji.

Usavršite tehniku – Da biste radili Kegelove vježbe, zamislite da sjedite na klikeru i stežite mišiće zdjelice kao da podižete taj kliker. Pokušajte 3 sekunde prvi put pa se onda opustite nekoliko sekundi.

Održavajte fokus – Za najbolje rezultate, fokusirajte se samo na zatezanje mišića zdjelice. Budite oprezni da ne rastegnete mišiće u abdomenu, bedrima i stražnjici. Ne zadržavajte dah, umjesto toga dišite slobodno tokom vježbanja.

Ponavljajte tri puta dnevno (10 do 15 vježbi).

Ako radite Kegelove vježbe svakodnevno, primjetit ćete rezultate, kao što je smanjeno propuštanje urina kroz nekoliko sedmica. Za višestruku korist, neka vam Kegelove vježbe budu dio svakodnevnice.

Facebook komentari